Reuters’a konuşan İsrailli bir yetkili, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için anlaşmaya varıldığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Açıklamanın, Türk heyetiyle görüşmek üzere Roma’da bulunan Başbakan Benjamin Netanyahu’nun yanındaki üst düzey bir yetkili tarafından yapıldığı belirtildi.
Türkiye’den konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, yarın Roma’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşecek Netanyahu tarafından anlaşmanın detaylarının paylaşılmasının beklendiği aktarıldı.
Gazze ablukasının kalkıp kalkmayacağıysa hala belirsiz.
Türkiye, anlaşma şartlarının en önemli maddesi olan ‘Gazze ablukasının kaldırılması’nın İsrail tarafından kabul edildiğini iddia ederken, İsrail’inse buna yanaşmadığı öne sürülmüştü.
Ne var ki, İsrail merkezli Haaretz gazetesi anlaşmanın Gazze’yle ilgili bölümü için şu ifadeleri kullanmıştı: “Anlaşmanın en önemli bölümü Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukayla ilgili. Ancak işgalin hala devam ettiği Gazze, dünyanın en büyük hapishanesi niteliğinde. Türkler her ne kadar ablukanın kaldırılmasını istese de İsrail, ne denizden, ne de karadan ablukayı kaldırmayacak. İsrail’in Gazze konusundaki tek olumlu tavrı, insani yardımın ulaştırılması için Aşdot Limanı’nın limitsiz olarak kullanıma açılması, enerji santrali kurulması ve bölgede hastane inşa edilmesini kapsıyor.”