İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmadan şaşkın olduğunu belirterek, “Bunu bir zafer olarak görmüyoruz. İsrail’in kazançlı çıktığını düşünüyoruz” dedi.
Yıldırım, anlaşmadaki İsrail askerlerine karşı davaların düşmesine yönelik düzenlemeye de itiraz etti: “Mümkün değil.”

Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi
İHH, Mavi Marmara filosunu organize eden STK’ların başında geliyordu ve baskın sırasında bizzat Yıldırım da Mavi Marmara gemisindeydi.
İsrail’le varılan anlaşma uyarınca Türkiye’nin Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması koşulundan vazgeçtiği gibi Mavi Marmara baskınına katılan İsrail askerlerine yönelik dava açılamayacağına dair bir yasa da çıkarmayı da kabul ettiği ortaya çıkmıştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu da Türkiye ile anlaşma sonrası yaptığı ilk açıklamada, Gazze’ye yönelik ablukanın sürdürüleceğini söyledi.
Nitekim anlaşmanın ayrıntıları Türkiye’nin iddia ettiğinin aksine ablukanın yumuşatılmasının söz konusu olmadığını netleştirmişti.
‘Ambargonun kaldırıldığı doğru değil’
Sputnik’ten Yavuz Oğhan’a konuşan Yıldırım, tepkisini “Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk defa bir devletin askeri Türkiyeli sivil insanları öldürdü. Bunun karşılığında birtakım şeyler alınması gerekiyordu. Sadece özür alındı” diyerek dile getirdi.
Anlaşmayla beraber Türkiye’nin Filistin’e yönelik tavrında bir değişiklik görünmediğini belirten İHH Başkanı, “Bundan böyle Türkiye, Filistin ile daha ilgili olacak o kadar, ambargonun kaldırıldığı da doğru değil” diye konuştu.
‘Tazminat, İsrail’in işine yarayan sorumsuzluk bedeli’
İsrail’in Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden dokuz kişi için Türkiye’ye ödeyeceği 20 milyon dolar tazminatı ‘İsrail’in işine yarayan sorumsuzluk bedeli’ diye niteleyen Yıldırım, İsrail’in böylece sorumluluktan sıyrıldığını savunarak, “Bu tazminat bu şekilde kabul edilirse Amerika’nın BM’nin kabul etmediği ablukayı resmi olarak Türkiye ve İsrail kabul etmiş oluyor” dedi.
‘Davaların düşmesi mümkün değil’
Baskında yaşamını yitirenlerin ve yaralananların açtığı davaların Türkiye-İsrail arasında imzalanan protokol sebebiyle düşeceği iddialarını da reddeden Yıldırım, “Dava kan sahibinindir, bu davaların düşmesi mümkün değil” dedi.
İHH Başkanı, anlaşmada Türkiye’nin Gazze’ye Aşdod Limanı üzerinden yardım edeceğine ilişkin yer alan maddeyi de eleştirdi: “Türkiye özürden sonra büyükelçi gönderseydi protokole gerek kalmadan aynı limanı kullanarak, konut hastane gibi yardımları organize edebilirdi.”