Tarım ve Orman Bakanlığı yumurta ‘israfı’na karşı düzenleme yaptı.

Avrupa Birliği (AB) mevzuatındaki değişiklikle söz konusu değişikliğe gidildi.
Sofralık yumurta için raf ömrünü gösteren ‘son tüketim tarihi’ ibaresi, ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ olarak değiştirildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemede öne çıkanlar şöyle:
- Yumurtanın, yumurtalama tarihinden itibaren tüketiciye ulaştırılma süresi 21 günden, 28 güne çıktı
- Yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden sonra sofralık olarak piyasaya arz edilemeyecek
- Ekstra taze olarak satılan sofralık yumurtanın, yumurtlamadan sonraki dört gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu oldu
- Yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen sofralık yumurtaların piyasaya arzı yasaklandı
- Arzı yasaklanan yumurtalar, yumurta ürünleri üretiminde kullanılacak
Söz konusu düzenlemeyle ‘yumurta ürünü’ tanımı, AB mevzuatıyla uyumlu hale geldi. Yumurtanın tazeliğini belirlemek için kullanılan ‘hava boşluğu’ tanımı da düzenlemede yer aldı.
“B sınıfı yumurta gıda sanayisinde kullanılır” hükmü, daha açık ve net olacak biçimde, “B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır” diye değiştirildi.
‘Free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik’ ifadesi tüketici ve gıda işletmecileri için daha anlaşılır olması amacıyla ‘açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik’ olarak düzenlendi.
Mevcut işletmelerin yeni düzenlemelere uyum sağlaması için 31 Aralık 2025’e kadar süre verildi.