Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını ‘turizmi geliştirme’ gerekçesiyle birbirine bağlamayı amaçlayan Yeşil Yol projesine karşı direnişin sürdüğü Rize’nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleri arasındaki Fırtına Vadisi, yeni bir tehlikeyle karşı karşıya.

Fotoğraflar: DHA
Bu yaz hız verilen Yeşil Yol projesinin bir ayağının geçtiği Fırtına Vadisi’nde bölge halkı eylemler düzenlemiş, Çamlıhemşin’e bağlı Samistal Yaylası’na getirilen iş makinesinin önüne geçen Rabia Özcan, “Devlet kimdir? Devlet bizim sayemizde devlettir” sözleriyle kamuoyunun dikkatini projeye çekmişti.

Yeşil Yol projesine karşı çıkanlardan biri de Rabia Özcan’dı.
Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korumaya alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen vadide maden arama ihalesi çıkarıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce duyurulan 122’inci grup ihale dokümanları listesinde, ülke genelinde 606 bölgede maden arama ve işletme ihalesi duyurularına yer verildi. Rize’de üç ayrı sahada dördüncü grup maden arama ihalesinin yapılacağı duyurulan alanlar arasında, Fırtına Vadisi de bulunuyor.
Ardeşen’in Aşağı Durak ve Hoşdere köyleri ile Çamlıhemşin’in Dikkaya ve Topluca köyleri sırtlarında yer alan maden arama alanı, 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol güzergahına da yakın bir mesafede yer alıyor.
Yeşil Yol’a karşı çıkan uzmanlar ve bölge halkı, projenin turizmi geliştirmekten ziyade, açılması planlanan maden sahalarına ulaşım sağlamayı amaçladığını savunuyorlardı. Yeşil Yol ile maden araması için ihaleye çıkarılan bölgelerin yakın olması da bu görüşü güçlendirdi.