Rize Mimarlar Odası, Doğu Karadeniz’de sekiz ilin yaylalarını birleştirmesi planlanan Yeşil Yol projesindeki eksikliklere dikkat çekerek yetkililere bir dizi sorunun yöneltildiği bir rapor hazırladı.
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Samistal Yaylası’na Yeşil Yol çalışmaları için getirilen iş makinesinin önüne geçerek ‘Devlet kimdir? Devlet bizim sayemizde devlettir’ diyen Rabia Özcan’la kamuoyunun dikkatini çeken Yeşil Yol projesi, bir süredir bölge halkının tüm itirazlarına rağmen devam ediyor.

Fotoğraf: DHA-Muhammet Kaçar
Rize Mimarlar Odası’nın hazırladığı raporda, bölge halkı, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığına dikkat çekilerek, bir dizi soruyla projenin eksiklikleri de gözler önüne seriliyor.
Odanın hazırladığı Yeşil Yol üzerine sekiz soru şöyle:
* 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki yoldan çıkacak tonlarca metreküplük toprak hafriyatı yaylaların flora ve faunasını bozmayacak mı?
* Bir yıl içerisinde bu güzergahtan 10 bin aracın geçeceğini varsayarsak, oluşacak çevre kirliği ve bu araçlar için gerekli akaryakıt istasyonlarının yaylalarda kurulacak olmasının neden olacağı çevre sorunları nasıl aşılacak?
* Bu yol ortalama 2000–2500 metre irtifadan geçeceğine göre orman sınırından geçilecek demektir ki bu da binlerce ağacın ortadan kaldırılmasını gerektirmeyecek mi?
* Bu güzergah üzerinde, yıl içerisinde 5-6 metre kar yağar ve geçilmesi zor doğal geçitler vardır. Bunların nasıl aşılacağı da açıklanmamaktadır. Anadolu’muza özgü yayla kültürü üzerine olası etkileri değerlendirilmeden yürürlüğe konulan bu proje yaylacılığı sonlandırmayacak mı?
* 2 bin 600 kilometrelik yol üzerinde kurulacağı açıklanan tesis ve oteller, Erzurum Palandöken’de olduğu gibi bölgenin halka kapanmasına ve ekonomik yönden güçlü firmaların bölgede hakimiyet kurmasına neden olmayacak mı? Bu da bölge esnaf ve sanatkarını olumsuz etkilemeyecek mi?
* Yeşil Yol projesi için neden bağımsız kuruluşlara ÇED raporu hazırlatılmadı?
* Yeşil Yol projesi güzergahında bulunan İspir ilçesindeki zengin altın madeni yataklarının işletmeye açılması ile bu projenin bir bağlantısı var mıdır? Çünkü altın madenciliği ‘siyanür’ demektir.
* Bölge halkının, Meslek Odaları’nın ve STK’ların görüşleri neden ısrarla alınmamaktadır?”