Neuralink’in rakibi Science Corporation, göz implantıyla görme engelli hastaların görme yeteneğini geri kazandırdı.
Neuralink’in kurucu ortağı tarafından kurulan biyoteknoloji girişimi Science Corporation, ciddi görme kaybı yaşayan hastalara yardımcı olabilecek beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde çığır açan bir gelişme sağladığı iddiasında bulundu.
Girişimin geçen hafta yaptığı duyuruya göre ön klinik denemelerde, merkezi görme yetilerini kaybetmiş, yasal olarak görme engelli hastalara, şirketin retina implantları takıldı.
Bu implantlar sayesinde hastaların görme yetileri geri geldi. Hatta hastalar kitap okuyabildi ve yüzleri tanıyabildi.
Science Corp’u kurmadan önce Neuralink’in başkanlığını yapan CEO Max Hodak, verdiği demeçte “Bildiğim kadarıyla, görme engelli hastalarda akıcı okuma yeteneğinin geri kazanılması, kesin olarak ilk kez gerçekleşti” dedi ve Prima’nın renkli görüntüler sunamasa da hastaların şekilleri ayırt edebilmesini sağlayan ‘form görüşünü’ geri kazandırarak rakiplerine göre bir avantaj sağladığını söyledi.
Ancak araştırmaya dahil olmayan Michigan Üniversitesi’nden bir göz doktoru olan James Weiland, Wired’a şöyle konuştu:
“Retina protezleri için kesinlikle ileriye doğru bir adım. Ancak bunun ne kadar büyük bir adım olduğunu bize söyleyebilecek bilmediğimiz bazı detaylar var. Ve bu detaylardan biri de hastaların bu harfleri tanıdıklarında büyütülmüş bir görüntü kullanıp kullanmadıklarıdır.”
Prima adı verilen cihaz, cerrahi olarak retinanın altına yerleştirilen küçük bir fotovoltaik çip ve dahili kamerası olan özel bir gözlük çiftiyle birleşerek, görünmez, yakın kızılötesi ışık kullanarak görsel verileri göz çipine yansıtıyor.
Yakın kızılötesi ışınlar çipin fotovoltaik dizilerine çarptığında, yalnızca cihaza güç sağlamakla kalmıyor aynı zamanda iletilen verileri kalan retina nöronlarını uyaran elektrik sinyallerine dönüştürüyor. Bunlar beyne gönderiliyor ve basit bir görüş sağlıyor.
Çalışma henüz yolun başında olmasına rağmen ilerisi için oldukça cesaret verici olarak görülüyor.