Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu M çiçeği (mpox) virüsüyle ilgili konuştu: “Tek tük görülebilir ama salgın olmaz… İnşallah ülkemize gelmez, gelirse de gereğini yaparız.”
Dünya Sağlık Örgütün’ün M çiçeği için Temmuz 2022’de acil durum ilanı yaptığını kaydeden bakan Memişoğlu, hastalığın yakın temasla bulaştığını, ölüm oranınınsa düşük olduğunu söyledi.
TRT Haber’in aktardığına göre Memişoğlu şunları kaydetti:
* DSÖ acil durum ilan etti. Biz de bilim kurulunu toplayarak neler yapacağımızı bilim insanlarımızın önerileri doğrultusunda hazırlıklarımızı yaparak rehber yayımladık. Bu rehberle hem hastalık bilgilendiriliyor hem de vaka durumunda ne yapılacağını insanlara anlatıyor.
‘Alarmdayız ama…’
* Bunun haricinde de hazırlıklarımız var. Aşısından testine kadar neler yapılacağı konusunda bakanlık olarak alarmdayız. Ama bu toplumun korkmasını, tedirgin olmasını gerektirecek bir durum değil. Biz sağlık sistemi olarak her şeye hazırlıklıyız. Korkuya ve paniğe gerek olmadığını, tedbir ve planlamalarla ve bu yakın takiple şu andaki pozisyonumuzda devam edeceğimizi düşünüyorum.
‘Tek görülebilir ama salgın olmaz’
* Bilim insanlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda temas ile bulaştığı için ve solunum yoluyla bulaşmayan bir virüs olduğu için Covid gibi salgına sebebiyet vermeyeceği, olsa dahi pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir ama bu salgın olmaz. Şu ada bizim ekstra bir tedbire ihtiyacımız olmadığını ifade etmek istiyorum.
‘İnşallah gelmez’
* Virüsün nasıl bir seyir seyredeceği konusunda bilim insanları çalışıma yapacak. Şu net ki ülkemizde yok, görülmedi. ‘Hastane acillerine gelip ben maymun çiçeğim oldum mu?’ diye soran insanlarımız oluyor. Eğer böyle bir tanı koyarsak bildireceğiz ve gereğini yapacağız, izolasyonlar dahil. Emin olun sağlıkçılar olarak her türlü tedbiri aldık. İnşallah ülkemize gelmez, gelirse de gereğini yaparız.
‘Afrikalı öğrencilere yönelik şu an bir tedbir almayacağız’
* Afrikalı öğrencilere yönelik bir tedbir şu anda yapmayacağız. Virüsün seyrine göre politikalarımızı değiştirebiliriz. Ama şu anda böyle bir şeye ihtiyaç duymuyoruz.
‘Covid aşısını üretebilen bir ülke her türlü aşıyı üretebilir’
* Test kiti yapabilecek, üretebilecek kabiliyetimiz var. Covid’de dünyada aşı üretebilen yedi ülkeden birisiyiz. Covid aşısını üretebilen bir ülke her türlü aşıyı da üretebilir. ‘Bütün aşıları yapacağız’ diye iddiamız var. Artık politik olarak bu aşıları üreteceğiz. Ne kadar sürer onla ilgili arkadaşlarla çalışma içindeyiz.
‘Daha hassas olun’ dedik’
* Sınır kapılarımızda rehberin yayınlanması zaten bir şekilde oradaki insanların da buna hassasiyet göstermesinin sağlanması içindi. Virüste ilk 4-5 gün belirti vermeyebilir ama bulaş riski var. Siz ne kadar kapıda önlem alırsanız alın ilk döneminde hiç belirti vermeyebilir. O nedenle en azından ciltteki lezyonları tespit edebilecek bu tür girişleri kontrol edebilecek insanlara biz bunların daha hassas olmaları konusunda ifadede bulunduk. Bütün önlemleri aldık ama kısıtlama almadık.