Nükleer silahlanma yarışı: Ülkelere göre başlık sayıları

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), silah kontrol anlaşmalarının zayıflamasıyla nükleer silah sahibi devletlerin nükleer cephaneliklerini yenilediğini duyurdu. Enstitüye göre yeni bir tehdit dönemi başladı.

Fotoğraf: Canva

SIPRI’nın silahlanma, silahsızlanma ve uluslararası güvenlik 2025 raporu yayınlandı.

Buna göre nükleer silahların yaklaşık yüzde 90’ının sahibi ABD ve Rusya dahil ülkeler geçen yıl mevcut nükleer silahlarını geliştirdi ve yeni versiyonlar ekledi.

Nükleer silah sahibi ülkelerin neredeyse tamamı geçen yıl modernizasyon programları yürüttü, mevcut silahları geliştirdi ve yeni versiyonlar ekledi. Nükleer güçler arasında yeniden bir silahlanma yarışının başlayabileceği uyarısı yapıldı.

Ülkelere göre nükleer silah başlık sayıları şöyle:

  • Rusya: 5 bin 459
  • ABD: 5 bin 177
  • Çin: 600
  • Fransa: 290
  • Britanya: 225
  • Hindistan: 180
  • Pakistan: 170
  • İsrail: 90
  • Kuzey Kore: 50

Raporda verilerin yaklaşık olarak paylaşıldığı belirtildi.

2 bin 100 nükleer silah yüksek alarm durumunda

Ocak 2025’te 12 bin 241 savaş başlığından oluşan küresel envanterin yaklaşık 9 bin 614’ü potansiyel kullanım amacıyla askeri stoklarda tutuldu. Ocak 2024’de potansiyel kullanım için askeri stoklarda tutulan nükleer silahların sayısıysa 9 bin 585’di.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Potansiyel kullanım amacıyla askeri stoklarda bulunan 9 bin 614 silahın 3 bin 912’si füzeler ve uçaklara konuşlandırıldı. Bunların da neredeyse tamamı ABD ve Rusya’ya ait olan yaklaşık 2 bin 100 nükleer silah, balistik füze üzerinde yüksek operasyonel alarm durumunda tutuldu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un: Nükleer silahları artırmak lazım

İsrail, İranlı üç nükleer bilimciyi daha öldürdü

İsrail: İran’ın nükleer programını hedef aldık

Silahlanma yarışı: Avrupa’da ithalat beş yılda yüzde 155 arttı