CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Musul operasyonuna Türkiye’nin dahil edilmemesini, “Türkiye masanın dışında. Niye masanın dışında? Benim komşum. Benim ağırıma gidiyor” sözleriyle değerlendirdi.

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u elinden tutan IŞİD’in bölgeden çıkarılması için yerel güçler, Irak ordusu ve uluslararası koalisyondan oluşturulması beklenen ordu, uzun zamandır hazırlık yapıyordu.
Dün geç saatlerde ABD, IŞİD hedeflerini vurmaya başlamıştı. Irak Başbakanı Haydar el Abadi de Türkiye’nin operasyona katılmasına izin vermeyeceklerini yinelemişti.
‘Birlikte karar almalıyız’
Kılıçdaroğlu, Silivri’de katıldığı ‘Trakya Tarımının Sorunları ve CHP’nin Çözümleri Toplantısı’nda, Türkiye’nin dışlanmasını değerlendirdi.
“Dış politikanın tarıma nasıl darbe vurduğunu, ekonomiye nasıl darbe vurduğunu hep beraber gördük” diyen Kılıçdaroğlu, ‘milli olmak zorunda’ diyerek andığı dış politikanın, iktidar ve muhalefetin birlikte karar aldığı bir alan olduğunu söyledi.
‘Hiç kimsenin buralara girmeye hakkı yok’
Irak Başika’da bulunan Türkiye varlığına desteğini yineleyen Kılıçdaroğlu, “Niye gittik oraya? IŞİD terör örgütüyle mücadele etmeye gittik. Etmeli miyiz? Evet etmeliyiz. Ama bir kişinin kalkıp Dubai televizyonuna yaptığı bir açıklama her şeyi berbat etti, her şeyi” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekim ayının başında Dubai merkezli Rotana TV’ye, “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul’un DAEŞ’ten kurtarılmasından sonra da burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” demişti.
‘Masanın dışında olmak ağrıma gidiyor’
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile El Abadi’nin ‘işgal’ tartışmalarına da değinerek, “IŞİD terör örgütünden Irak’ı kurtarmak için oradayız. Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Ama birileri böyle konuşuyor” dedi.
Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Musul operasyonu başladı. Türkiye masanın dışında. Niye masanın dışında? Benim komşum. Benim ağırıma gidiyor. Ben kendi ülkemin çıkarlarını savunmak durumundayım. Ama bu dış politika Türkiye’yi felakete sürükler. Yanlış bir politika izliyoruz.”
Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin, komşularıyla ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini söyledi.
Tırmanan gerginlik
Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.
Irak meclisi Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.
‘Topa giren’ ABD, Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti.
Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.
Irak meclisi Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan birliği nedeniyle Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.
IŞİD karşıtı koalisyonda görevli ABD’li komutanı albay John Dorrian ise Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti. Dorrian daha sonra verdiği demeçte bu açıklamayı yalanlamıştı.
Irak Başbakanı Haydar El Abadi de Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadesini kullanmıştı.
Son olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Irak’ta yapılması planlanan operasyonlar Irak hükümeti önderliğinde olacak. Türk askerinin bu operasyonlarda yer alıp almayacağıysa Irak yönetimine bağlı” demişti.
Başbakan Binali Yıldırım ise, “Irak hükümeti ne derse desin Türk askerinin varlığı devam edecek” diyerek, Irak ve ABD’ye meydan okumuştu.
Son çıkış Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi’den gelmişti: “Türkiye bu konuda geri adım atmazsa tavrımız farklı olur.”
Erdoğan, el Abadi’nin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, “Sen benim muhatabım değilsin… Biz bildiğimizi okuyacağız. Kim bu? Irak’ın başbakanı… Önce haddini bil. Türkiye’nin ordusu sizden talimat almaz” demişti.
Erdoğan’ın asker talebinin Irak başbakanından geldiği yolundaki iddiası Bağdat hükümetince yalanlanmıştı.