Irak başbakanı: Toprak bütünlüğümüzü ihlal eden tek güç Türkiye

 

Musul operasyonu için düğmeye basan Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Türkiye’nin operasyona katılmasına izin vermeyeceklerini yineledi.

Prime Minister Haidar al-Abadi shakes hands with a Sunni tribesman at Camp Habbaniyah, in the eastern city of Ramadi
Fotoğraf: Arşiv / Reuters

DHA’nın haberine göre El İrakiye televizyonuna bir demeç veren Abadi, operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını vurgulayarak, “Irak’ta hiçbir yabancı güç yok. Sadece danışman düzeyinde varlar” ifadelerini kullandı.

Abadi, Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu da vurguladı: “Türkiye’nin Başika’da güç bulundurması yeni bir problemdir. Türkiye’den Irak’a muharebe gücü göndermesini istediğimizi gösteren bir belge varsa bize göstersin. Biz böyle bir şey istemedik.”

‘Asıl operasyon değil’

Iraklı bölgesel kaynaklar Gökçeli kolundan başladığı belirtilen operasyonun asıl büyük ‘Musul operasyonu’ olmadığını, Musul’u kurtaracak operasyonun ciddi hazırlıklarından biri olduğunu belirtti.

Tırmanan gerginlik

Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.

Irak meclisi Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.

‘Topa giren’ ABD, Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Meclis’ten geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti.

Irak meclisi Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan birliği nedeniyle Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara, Irak meclisinin kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı.

IŞİD karşıtı koalisyonda görevli ABD’li komutanı albay John Dorrian ise Irak topraklarında bulunan Türk askerinin koalisyon güçlerine dahil olmadığını söyleyip “Türk ordusu izinle gelmemiştir ve illegaldir” demişti. Dorrian daha sonra verdiği demeçte bu açıklamayı yalanlamıştı.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi de Irak topraklarında bulunan Türk askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” ifadesini kullanmıştı.

Son olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Irak’ta yapılması planlanan operasyonlar Irak hükümeti önderliğinde olacak. Türk askerinin bu operasyonlarda yer alıp almayacağıysa Irak yönetimine bağlı” demişti.

Başbakan Binali Yıldırım ise, “Irak hükümeti ne derse desin Türk askerinin varlığı devam edecek” diyerek, Irak ve ABD’ye meydan okumuştu.

Son çıkış Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi’den gelmişti: “Türkiye bu konuda geri adım atmazsa tavrımız farklı olur.”

Erdoğan, el Abadi’nin kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, “Sen benim muhatabım değilsin… Biz bildiğimizi okuyacağız. Kim bu? Irak’ın başbakanı… Önce haddini bil. Türkiye’nin ordusu sizden talimat almaz” demişti.

Erdoğan’ın asker talebinin Irak başbakanından geldiği yolundaki iddiası Bağdat hükümetince yalanlanmıştı.

ABD Musul’daki IŞİD hedeflerini vurmaya başladı: ‘Türk ordusu yer almıyor’

Erdoğan’a yalanlama: Başika’daki üssü Irak başbakanının istediği asılsızdır

Erdoğan, Abadi’ye ‘had bildirdi’: Sen benim kalitemde değilsin, bildiğimizi okuyacağız

Irak, Başika krizinde ‘el artırdı’: Türkiye geri adım atmazsa tavrımız farklı olur

Irak’ta protesto: Türk askerinin ülkeden çıkması istendi, bayrak yırtıldı

ABD, Başika’da diretiyor: Irak’taki askeri eylemler hükümetin tam rızasıyla olmalı

Erdoğan ‘hak iddia etti’: Teröre karşı Suriye ve Irak’ta da hakka sahibiz

Çavuşoğlu: Şiilerin Musul operasyonuna dahil edilmeleri barış getirmez

Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan eden Irak’a Çavuşoğlu’ndan yanıt: İyi niyetli değil

Irak, Türkiye’yi BM’ye şikayet etti: Güvenlik Konseyi’nde görüşülsün

Başbakan, Irak’a meydan okudu: Türk askeri bölgede kalmaya devam edecek

ABD, Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığı için topu Iraklılara attı

‘Ankara-Bağdat krizi’nde söz Abadi’de: Bölgesel bir savaştan korkuyorum

ABD topa sert girdi: Irak’taki Türk ordusu illegaldir, izinsiz gelmiştir

Ankara’dan Bağdat’a ‘şiddetli protesto’

Irak, Erdoğan’a ‘Musul’dan elini çek’ dedi: Türkiye ‘işgalci’ ilan edilecek

Tezkere Meclis’ten geçti: Sınır ötesi operasyon yetkisi bir yıl daha uzatıldı

ABD, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmasını istemiyor

ABD kararlı: Suriyeli Kürtleri silahlandırmaya devam edeceğiz

Erdoğan: ABD üç gün önce Kobani’ye YPG için iki uçak dolusu silah indirdi

Rakka kriteri: YPG varsa Türkiye yok

Suriyeli Kürtlere silah yardımı masada: Obama ve Erdoğan karşı karşıya gelebilir

Türkiye’den ‘Rakka’ şartı: Operasyonun çekirdek kadrosunda YPG yer almamalı

Erdoğan açıkladı: Obama, Rakka’da birlikte bir şeyler yapmak istiyor