Coğrafya dergisi Magma, nükleer santral tartışmalarıyla gündeme gelen Kırklareli’nin İğneada beldesindeki Avrupa’nın en büyük longoz ormanlarında küresel iklim değişikliğinin olası etkilerini araştırdı.
Tehdit longoz ormanlarıyla sınırlı değil

Fotoğraflar: Timur Kara/MAGMA
Derginin bu ayki sayısında Magma editörlerinden Oktay Uludağ, son yıllarda yapılan barajlarla suyu İstanbul’a aktarılan bölgenin çimento limanı ve nükleer santral gibi tehlikelerle de karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) kurucularından Asaf Ertan ise, tehdidin sadece longoz ormanlarıyla sınırlı olmadığını, bölgede iç içe geçmiş farklı ekosistemlerin de yok olabileceğini belirtiyor.
Su alınabilsin diye statüsü değiştirildi
Longoz ormanlarının 80 ve 90’lı yıllarda insan etkinliğine izin vermeyen Av Hayvanları Koruma Alanı ve Tabiatı Koruma Alanı statüsüyle korunduğunu belirten Ertan, “Ancak, 2007’de su kıtlığı ortaya çıkınca longozların korunması, her türlü insan etkinliğine izin veren Milli Park statüsüne indirildi, ki sular alınabilsin” diyor.
Küresel iklim değişikliği, çimento limanı ve nükleer santral projesi gibi tehliklerin kıskacındaki İğneada’nın longoz ormanları, Magma’dan Timur Kara’nın objektiflerine şöyle yansıdı:
Bir bakan diğerini yalanladı: İğneada’ya nükleer santral yapılmasıyla ilgili bir çalışma yok
Bakan açıkladı: Üçüncü nükleer santral, longoz ormanlarıyla ünlü İğneada’ya
‘İğneada’nın ölüm fermanı’: Plaj kapatılıyor, çimento limanı kuruluyor
Istranca’ya hançer: Bakanlık, bakır madeni için ‘ÇED gerekli değildir’ dedi
Nükleer enerji konusunda partilerin tavrı
Çocuklarımıza Marmara çöplüğünü mü bırakacağız?
Trakya Bölge Planı’nda yeniden yürütmeyi durdurma kararı çıktı
Bulgaristan’da çiçek koparmak yasak, Türkiye’de termik santral dikiliyor