• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Nükleer enerji konusunda partilerin tavrı

06/06/2015 21:30

 

TUNCAY KOÇ*

Nükleer Enerji, bir zorunluluk mu ya da politik bir tercih mi? Bu başlığı doğru dürüst tartışamadan iktidar tüm gücüyle nükleer santralleri yaşamımıza sokmak istiyor. Üstelik bir tanesiyle nasıl baş edeceğimizi bilemeden üç tane nükleer santral AKP defterlerinde hazır beklemektedir.


Santral, Mersin Akkuyu’ya yapılmaya başlandı, Sinop hazırlık aşamasında… İktidar bir de Kırklareli İğneada’ya Nükleer Santral yapmayı düşünüyor. Yer seçimi, imar planları ÇED süreçleri gibi konularda onlarca dava Akkuyu Nükleer santral sürecinde açılmış bulunmaktadır. Buna karşın hiçbir süreç beklenmeden bir oldu bitti ile karşı karşıyayız.

Bir törende Bakan Yıldız “Akkuyu nükleer santrali kurulsaydı Türkiye’nin elektriğinin yüzde 28’ini üretecekti” diye beyan vermişti ki propaganda amaçlı bu beyan da doğru değildir. Türkiye Enerji tüketimi, 2015 yılında 250 milyar MW olarak gerçekleşti. Akkuyu Nükleer santrali dört ünite olarak toplam  4800 MW. Bu kapasitenin, Türkiye’nin kurulu gücünün şu anda 70 bin MW olduğunu düşünürsek devreye girdiğinde yüzde 7’lik bir artış yaratacaktır.

Hiç durmadan ve tam kapasite çalışsa Türkiye’de geçen yıl kullanılan elektriğin ancak yüzde 16’sını üretebilir. Tam kapasite ve hiç durmadan çalışması ise olanaksızdır. Dolayısıyla Enerji Bakanı’nın söylediği yüzde 28 rakamı nereden çıkmıştır, belirsizdir. Bu rakam açık bir tahrifattır. Türkiye’nin şu anda ya da yakın vadede bir enerji açığı sorunu bulunmamaktadır.

Nükleer en ucuz enerji için bir araç değildir

Nükleer santraller, iddia edildiği gibi en temiz ve en ucuz enerji için bir araç değildir. Nükleer santrallerin kurulum maliyetleri de çok yüksektir. Üstüne güvenlik maliyetleri de eklendiğinde ucuz bir enerji olmadığı görülmektedir. Üstelik bu santral, yabancı bir ülke tarafından  anahtar teslimi şeklinde yapılacak, herhangi bir teknoloji transferi olmayacağı gibi dışarıya bağımlılığımız  azalmayacak, tersine artacaktır.

Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller insan yaşamını tehdit ettiği gibi  ekosistemi ve o bölgede yaşayan tüm deniz canlılarını da yok edecektir. Özellikle Akdeniz de yaşayan fokların, yunusların ve carettaların doğal yaşam alanlarının yok olmasıyla nesilleri tehlike altına girecektir.  Akkuyu nükleer santrali nedeni ile bölgede oluşacak ısı artışı Akdeniz ekosistemi için gerekli olan bitki türlerini yok edecek ve buna bağlı olarak da diğer deniz canlıları da yok olacaktır. Kaldı ki; denizde yaşanacak radyoaktif kirlenme de doğayı ve canlıları tehdit eden diğer bir tehlikedir.

Çernobil örneği belleklerde

Nükleer Santrallerde kaza riski gerçekleştiğinde ortaya çıkan çevresel ve insani felaketleri tekrarlamaya gerek yok. Çernobil örneği belleklerde unutulmuş değildir.  Çernobil dışında da birçok nükleer santral kazası gerçekleşmiş olup bunlardan en yakın tarihlisi Fukushimada yaşanan felakettir. Kaza riskinin yüksek olduğu nükleer santrallerde en ufak bir hatanın veya ihmalin insanların yaşamını, doğayı ve canlıları ne denli tehdit ettiği çok açık ortadadır.

Peki riskleri bu kadar açık ve maliyeti de bayağı tuzlu olan Nükleer enerji için seçim haftasına girdiğimizde parti politikaları nedir acaba? Gezi Protestolarının 2’nci yıldönümünü yaşadığımız bugünlerde çevre önemli bir başlık olmasına rağmen Parti programında ve seçim beyannamelerinde eskisine oranla fazla fakat yine de yetersiz yer aldığını görmekteyiz.

AKP ve MHP nükleere karşı değil

Bu konuda AKP’nin beyanname ya da programını incelemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Sicil ortada, söyledikleri ortada, ne yapacaklarını da tahmin ediyoruz. Peki diğer üç iddialı parti bu konuda ne söylemektedir? MHP’nin resmi internet sitesindeki parti programında ise “Nükleer enerji üretim teknolojisine sahip olmak öncelikli hedeflerimiz içinde olup, enerji arz güvenliğinin sağlanması için nükleer santraller kurulacaktır” denmektedir.

Yine Bizimle Yürü Türkiye adlı seçim beyannamesin de benzer yaklaşım devam etmekte “Nükleer başta olmak üzere yeni enerji teknolojilerini üretecek yetkinliğe ulaşılmasıdır” ifadeleri yer almaktadır. Yani nükleer santrale  bir karşıtlık bulunmamaktadır. Hatta genel enerji politikalarına baktığımızda AKP’den farklı bir çizgilerinin olmadığı görülmektedir.

CHP’nin net bir tavrı yok

CHP’nin seçim beyannamesine geldiğimizde çeşitli çevreci argümanlar olduğunu görmek sevindirici. Hatta “Ekolojik Anayasa” dahi diyerek önemli bir noktaya işaret ediyor. Fakat Nükleer enerji konusunda kesin bir tavır koymuyor. “Yaşanacak Bir Türkiye” başlıklı seçim beyannamesinin ‘Enerji‘ başlığı altında “Nükleer teknolojiye, kategorik olarak karşı olmamakla birlikte, mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı sorunlarını giderememiş riskli santrallerin kısa vadede ülkemizde kurulmasına izin vermeyeceğiz” denmektedir.

Bununla bağlantılı olarak Akkuyu Nükleer Santrali içinde “…hukuk çerçevesinde, mümkün olursa iptal edeceğiz” beyanı mevcuttur. Yani CHP kategorik olarak nükleer enerjiye  karşı değil, Akkuyu’yu da  bütün mümkünlerin kıyısında seyrederek karar verecek. Konu emekli maaşlarına ikramiye verilmesi kadar önemsenmemiş sanırım. Net bir tavır yok.

HDP nükleere karşı

HDP seçim beyannamesine baktığımızda birkaç yerde Nükleer enerjiye net tavır görüyoruz. Ekoloji başlığının hemen altında “Sermaye birikimi için yapılan HES, termik, nükleer vb. enerji projelerine, ekolojik yıkıma yol açan maden işletmeciliğine, endüstriyel atık ve kirlilik sonucunda yaşam alanlarının tahribine yol açan uygulamalara son verilecek” ifadeleri yer almaktadır.

Yine biraz altta da şöyle denilmekte: “Nükleere ve radyoaktiviteye dayalı üretim ve yeniden dönüşüm yapılanmasına, tarım alanlarının, meraların, ormanların, kıyıların nükleer atık sahası olmasına izin verilmeyecek.” Burada nükleer enerjiye karşı tavrın ne olduğu sanırım net biçimde görülmektedir.

Hâlâ 1 Nisan günü tüm yurtta olan elektrik kesintisinin nedenini açıklayamayan, maden ocaklarını denetimsizlik ve siyasi korumayla tabuta dönüştürmüş, Avrupa’da ölümlü iş kazalarında birinci olan bir iktidarın ülkesinde yaşıyoruz. Teknolojisini dahi üretemediğimiz bir enerji türünün topraklarımızda olması kabul edilemez.

Siyasilerin başka amaçları doğrultusunda gerçekleştirmek istedikleri bu projelerin riski, hiçbir şey için alınmaya değmez. Aslolan yaşamın devamlılığıdır. Nükleer santrali ülkemizde istemiyor ve nükleere olumlu bakan siyasi partileri de bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz.

* Avukat

Kategori:Analiz

SON HABERLER

İran: İsrail'in saldırılarında 224 kişi öldü, 1277 kişi yaralandı

İran, İsrail’in saldırılarında ölü sayısının 224’e yükseldiğini bildirdi. 

İran: İstihbarat başkanı ve iki general İsrail'in saldırılarında öldürüldü

İran devlet televizyonu, İsrail’in saldırılarında Devrim Muhafızları İstihbarat Kurumu Başkanı Muhammed Kazımi ve iki generalin öldüğünü bildirdi.

Bilişsel karıştırma tekniği uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir

Gece başınızı yastığa koyduğunuzda zihninizi susturamıyorsanız, bilişsel karıştırma tekniği uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Kulüpler Dünya Kupası: Bayern Münih, Yeni Zelanda ekibini 10-0 yendi

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda Almanya ekibi Bayern Münih, Yeni Zelanda temsilcisi Auckland City’yi 10-0 yendi.

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Erich Fromm’ın söylediği gibi; “Aşk sadece bir duygu değil, bir irade eylemidir.” Ve dolayısıyla bu irade, çoğunluğu değil, bütünleşmeyi gerektirir.

Bu bir imdat çağrısıdır: Sonunda barış kazanacak
Yeni Ortadoğu (4): IŞİD, El Nusra, Selefiler… Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 784 gündür hapiste

YAZARLAR

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Murat Muratoğlu: Enerji fiyatları kıpırdadı mı, en sert darbeyi Türkiye yiyor

Aytunç Erkin: Bayramdan önce Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kılıçdaroğlu'na bir not iletti

Esfender Korkmaz: TOKİ'yi çayır ve meralardan uzak tutmalıyız

Orhan Uğuroğlu: iktidar, muhalefet ile görüşerek ortak bir 'milli strateji' belirlemeli

Uğur Emek: Büyük Ortadoğu Projesi çevresinde olan bitene bakınca insanın kanı donuyor

Taha Akyol: Netanyahu gibi bir haydudun çağrısı üzerine, bir ayaklanma olmaz kanaatindeyim

Abbas Güçlü: Üniversitelerimizi bilim üreten entelektüel birikimin kaleleri olmaktan çıkartıp meslek okulları haline indirgedik

Zeynep Aktaş: En güçlüsü yine altın

İlber Ortaylı: Türkiye'nin parlak geleceğinden bir genç bu beldeye uğradı; Ferdi Zeyrek

Orhan Bursalı: Nefret edilen rejim

Ege Cansen: İhracatçı firmalarımız zorlanıyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×