Fatih'i öven Şengör: Piri Reis'in talihsizliği Kanuni gibi bir salağın zamanında doğmuş olması

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, dünyanın ilk atlası olarak bilinen el yazması kitabın tanıtım toplantısında Fatih Sultan Mehmet’i överken, Kanuni Sultan Süleyman için “Salak” kelimesini kullandı.

Şengör, toplantıda Fatih Sultan Mehmet’i anlatırken şöyle dedi: “Coğrafi kitaplara olan merakı müthiş. Coğrafya hastası bir sürü şeyi topluyor. Ben onu diyorum. Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır. Fatih zamanında Piri Reis olaydı inanır mısınız bugün bizim sömürge imparatorluğumuz vardı. Çok samimi söylüyorum bugün biz Amerika’ya falan gitmiştik.”  


Bunun üzerine toplantının moderatörlüğünü yapan gazeteci Fatih Altaylı da Şengör’ün konuşmasının ardından, “Tamam mı, yeter midir arkadaşlar? Celal Hoca’yı daha fazla konuşturmayalım da yarın internette hakkında olumsuz şeyler okumayalım” ifadelerini kullandı.

Sözü edilen eser nedir?

Bizanslı tarihçi Ptolemaios tarafından çizilen atlas, İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet keşfedip kütüphanesinin baş köşesine konmuş. Fatih’in ölümünden sonra ise kitap çürümeye terkedilmiş. Topkapı Sarayı’nın müzeye dönüştürülmesi sırasında Piri Reis haritalarıyla birlikte tespit edilen eser 1926’da Atatürk’ün talimatıyla restore edilmeye başlanmıştı. O dönemin teknolojisiyle restorasyonu mümkün olmayan eser, yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün organizasyonuyla İTÜ ve Bern Üniversitesi tarafından ortak çalışmayla restore edilmişti. Şengör,

devlet bütçe çıkarmayınca restorasyonun 30 bin avroluk masrafını kendi cebinden ödemişti. 27 özgün haritanın yer aldığı eser, dünyanın ilk atlası olarak kabul ediliyor.

Prof. Şengör yeni bir ‘atışma’nın fitilini ateşledi: ‘Fatih’in Müslümanlığı tartışılıyor’

Prof. Şengör ‘dışkıyı bal gibi yemek’te ısrarlı: Zannettiğiniz kadar fena değil

Armağan Çağlayan’dan ‘İlber Hoca’ya: Her önüne gelene ‘cahil’ dememek gerekiyor

‘İnsan dışkısını bal gibi yiyen’ profesöre Kadıköy Belediyesi’nden veto

‘İnsan dışkısını bal gibi yiyen’ profesör özür diledi: Derdimi anlatamadım

‘İnsan dışkısını bal gibi yiyen’ profesörün üniversitedeki odasına dışkı bırakıldı

İnsan dışkısını ‘bal gibi yiyen’ Prof. Şengör: Evren’in yaptığı her şeyi onaylıyorum