Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, polislerin en büyük sorunun mobbing olduğunu söyleyerek, ‘2021’de polis intiharlarında en yüksek sayının kaydedildiğini’ belirtti.

Dün, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) polis intiharlarını gündeme getiren ve yönetmeliklerdeki düzenlemeleri eleştiren Sezer’e suç duyurusunda bulunmuştu.
2012 yılında kurulan Emniyet-Sen, İçişleri Bakanlığı’nın açtığı kapatma davasında Yargıtay tarafından kapatılmıştı. Sezer, Anayasa Mahkemesi’ne itirazının hala sonuçlanmasını bekliyor.
ANKA’dan Tamer Arda Erşin’e konuşan Sezer, genç amirlerin yaşlı polislere market alışverişi bile yaptırdığını söyleyerek şunları dedi: “Benden meslek, hayat tecrübesi zayıf birini bana amir olarak atarsanız o kişi, bana fikrini sadece baskıyla empoze eder. Yani yıllardır söylediğim; yükselme liyakatla olacak. Herkes memur olarak başlayacak. Hiçbir çağdaş ülkede 22 yaşında bir gencin 55 yaşındaki bir adama emrettiğini göremezsiniz. Baskılama, tahakküm altına alma ve özel işlerini yaptırma emniyet teşkilatında vardır. Çok fazla ve artarak da devam ediyor.
Bir örnek vereceğim. Meslektaşımızdan özel iş isteniyor. Özel işi yapmadıktan sonra il merkezinden sürgün ediliyor. Meslektaşımız dava açıyor. O sırada sürgün olduğu ilçeye süren kişiler, ‘Biz bunu sürdük, burnunu sürt’ diyor. Burada devam eden baskılama, mobbing gittiği yerde de devam ediyor. Arkadaşımız davayı kazanıyor, bu defa döndüğü zaman il dışı tayini çıkıyor. İl dışı tayinde arkadaşımızı tekrar, ‘Uyumsuz memur, sürtün burnunu…’ Orada da aynı baskılar devam ediyor. Arkadaşımız ‘Yeter, ne istiyorsunuz benden’ diyor. İntihara teşebbüs ederken ne yazık ki mesleği bitti, emekli olmak zorunda kaldı, ama neredeyse hayatını kaybedecekti.”
‘Bir gencin 10 ayda tımarhaneye düşürüldüğünü gördük’
Gencecik çocuk, 10 ayda nasıl tımarhaneye düşürüldüğünü gördük geçtiğimiz hafta. 10 ay içinde sistematik baskılarla gencecik polis memuru, Erenköy’deki ruh hastanesinde tedavi görüyor. Bu çocuğu o safhaya gelinceye kadarki yaşadığı birçok yazışma bende mevcut. Okudukça gözlerim doldu, gözlerim fal taşı gibi açıldı.
‘Geçen yıl intiharda en yüksek sayı kaydedildi’
(İntiharlar) Geçtiğimiz yıl ne yazık ki 106 gibi bir rakam… Bu bilinen, çünkü bazı olaylar duyulmuyor. En yüksek canına kıyma oranı oldu emniyet teşkilatında. Bir teşkilatta eğer ki yüz binde 25 civarında, Türkiye ortalamasının beş katı intihar oluşuyorsa bu sadece ve sadece ekonomik sorunla, gönül ilişkisiyle, ailevi problemle anlatılamaz. Orada kurumsal bir problem vardır.
‘Torpil ve sürgün var’
Emniyet teşkilatının, çok çalışma, adil çalıştırılmama, çalıştığının karşılığını alamama, torpil sorunu var. Sürgün cezası var. Yani sistemin dışına çıktığınız zaman sürgünle cezalandırılabiliyorsunuz, en basitiyle. Emniyet teşkilatı, neresinden tutarsanız elinizde kalacak durumda. Genç, yeni mesleğe girenler ne yazık ki tam eğitim alamıyorlar. Birden toplumsal olayların karşısına çıkarılıyor.
‘İlkokul öğrencisi gibi davranılıyor’
Çevik kuvvet, mezun olanların ilk alındığı yerdir. Her polis, en azından bir yıl karakollarda çalıştırılmalı. Çevik kuvvette öğrenci gibi davranılıyor. Ortaokul, lise öğrencisi gibi değil, bildiğin ilkokul öğrencisi gibi davranılıyor. Baskıya açık şekilde görev yapıyor arkadaşlarımız.
‘İki mesai arası dört saat dinleniyorlar’
İnsanlar, ‘İki mesai arası dört saat istirahat yaptım’ diyor. İstanbul gibi yerlerde 1-1,5 saatlik yollardan bahsediliyor. Git, gel zaten dört saat istirahate yetmiyor. Birçok arkadaşımız, arabasının içinde, karakolda, mescitte uyuduğunu söylüyor.
Özellikle cuma ve pazartesi günleri 12 saate göre, 12 saat istirahat şeklinde çalışırken 12 saatlik görevin 18 saatte çıktığını, gece 12’de, 1’de mesailerinin bittiğini, sabah 6’da tekrar göreve çağrıldığını söylüyorlar. Bu durumda dört ila beş saat istirahat kendilerine yetmeyeceği gibi git, gel ile geçecek. Hem fazla çalıştırıldığını hem de sağlıklı düşünme yetisini kaybedecek duruma geldiğini söylüyorlar.
3600 ek gösterge, emniyet teşkilatının emeklilerinin en büyük sorunu. Çalışanların bir sorunu değil. Çalışırken maaşınız 70-80 lira civarında da düşebilir. Fakat 3600 ek göstergenin emeklinin en büyük sorunu olmasının sebebi de maaşlarımızın yüzde 50-60 civarında düşmesi. Çalışırken aldığımız maaşın yarısı kadar emekli maaşı alıyoruz.”