• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Cumhuriyet'in eski çalışanları vakıf yönetiminin istifasını istedi

10/07/2023 18:28

Cumhuriyet’in 52 eski çalışanı, gazete vakıf yönetiminin istifasını istedi.

52 ismin imzaladığı metinde şöyle dendi: “Türkiye basın dünyasında ekol haline gelmiş bir gazetenin ve medya mülkiyetine sahip olan vakfın adı, son dönemde, kişisel iktidar ve ihtiraslar peşinde koşanlar yüzünden, Cumhuriyet Gazetesi’ni yerle bir eden çeşitli usulsüzlüklere, kısır çekişmelere konu oluyor.”


Fotoğraf: Reuters

Cumhuriyet gazetesinde vakıf yöneticisi avukat Turan Karakaş, eski genel yayın yönetmeni Arif Kızılyalın, idari-mali işler müdürü Osman Selçuk Özer ve reklam müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında çikolata kutusunda kayıt dışı para aldıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. 

Bu haberden sonra gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve yönetim kurulu üyeleri Işık Kansu ve İrfan Hüseyin Yıldız’ı eleştiren bir yazı yazmış ama yazı sansürlenmiş, Mollaveisoğlu da görevden alınmıştı.

Gelişmelerin ardından vakıf yöneticileri Turan Karakaş, Barış Doster ve Birol Başaran, Coşkun, Yıldız ve Kansu’yı istifaya davet etmişti. Medya etiğine dair yazısı sansürlenen Doster’in yazılarına son verilmişti.

Cumhuriyet’in sitesinin yayın yönetmeni Mustafa Büyüksipahi, ‘çikolata kutusu’ iddiasının ‘kesinlikle doğru’ olduğunu söyleyerek istifa etmişti.

Parayı aldığı öne sürülen isimlerden Arif Kızılyalın da ‘kendini yayın danışmanlığı görevinden aldırdığını’ duyurmuştu.

Gazetenin yazarlarından Ahmet Yavuz’a konuşan Coşkun ‘parayı kabul ettiği için üzgün olduğunu’, ancak daha sonra da iade ettiğini söylemişti.

Cumhuriyet’in eski çalışanlarının yayımladığı metin şöyle:

“Biz aşağıda imzaları bulunan, son 40 yıl içinde Cumhuriyet Gazetesi’nde görev almış münhasıran muhabir, editör, yazar, teknik, idari personel ve yönetici kimliğimizle, Vakfın ve gazetenin halen içine düştüğü acıklı durumu kaygıyla izliyoruz.

1924 yılından bu yana yayınlanan, sevabıyla günahıyla, Türkiye basın dünyasında ekol haline gelmiş bir gazetenin ve medya mülkiyetine sahip olan vakfın adı, son dönemde, kişisel iktidar ve ihtiraslar peşinde koşanlar yüzünden, Cumhuriyet Gazetesi’ni yerle bir eden çeşitli usulsüzlüklere, kısır çekişmelere konu oluyor.

Mevcut yönetim bugüne kadar ya susarak ya da inandırıcılığı olmayan açıklamalar yaparak yarattıkları sorunları ve krizi çözemeyeceğini gösterdi. Oysaki her itham ve iddia hakkında, şeffaf davranarak açıklama yapılması, okuyucuların aydınlatılması, sorumluların kimler olduğunun sergilenmesi gerekirdi. Bu yapılmadı, yapılmak istenmedi.

Sadece eski gazetemize, daha çok mesleğimize olan vefa borcumuz nedeniyle, Cumhuriyet’in yayın yaşamına devam edebilmesi için, mevcut Vakıf yönetiminin istifasının etkili ve geçerli yöntem olduğuna inanıyoruz.

Sicili tartışmasız, farklı kesimler tarafından saygı gören, ciddi, gerçekten bağımsız ve özgür gazetecilik yapılmasını sağlayabilecek yeni bir yönetim şarttır.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yönetim değişikliğinin sadece bu amaçla desteklenmesi gerektiğine olan inancımızı gazetenin okuyucuları ile paylaşıyoruz.   

Ulaşamadığımız meslektaşlarımızın, yukarıdaki metni onaylıyorsa, eskicumhuriyetcalisanlari@gmail.com adresine bir mail atmaları yeterli olacak.”

İmzacılar

Serdar Akinan

Zafer Aknar

Yazgülü Aldoğan

Fatih Altaylı

Enis Bakışkan

Celal Başlangıç

Yavuz Baydar

Hakan Bayhan

Edibe Buğra

Adalet Can

Cumhur Canbazoğlu

Tunca Cinkaya

Şenay Çalışkan

Şinasi Danışoğlu 

Yalçın Doğan

Ragıp Duran

Ali Edeoğlu

Hasan Ercan

Gülbin Erduran

Uygar Eremektar

Tuğrul Eryılmaz

Sinan Gökçen

Tayfun Gönüllü

Turhan Günay

Metin Hakyeri

Reha Işıtman

Fikret İlkiz

Deniz İncediken

Alper İzbul

Nilay Karaelmas

Mehmet Karakaya

Bülent Karaköse

Nuri Malkaçoğlu

Bülent Mumay

Cengiz Mumay

Günseli Özaltay

Asena Özkan

Tahir Özyurtsever

Mustafa Sağlamer

İrem Sağlamer

Güner Sungurtekin

Nilgün Uysal

Nazan Tacer

İbrahim Ruhi Tamer

Kadriye Tamgör

Metin Tükenmez

Yunus Türkay

Aliye Uçar

Taner Varlı

Ayşe Yıldırım

Erçin Yiğit

Dilek Zaptçıoğlu

Cumhuriyet yönetimi ‘çikolata kutusu’nu iade etmiş

‘Çikolata kutusu’ krizi: Cumhuriyet’in yayın danışmanı ‘kendini görevden aldırdı’

‘Çikolata kutusu’ krizi: Cumhuriyet’te üst düzey istifa

Cumhuriyet’te ‘çikolata kutusu’ krizi: Coşkun’dan yanıt

Cumhuriyet’te ‘çikolata kutusu’ krizi büyüyor

Tuncay Mollaveisoğlu, Cumhuriyet genel yayın yönetmenliğinden alındı

Cumhuriyet, genel yayın yönetmeninin yazısını sansürledi

Cumhuriyet yine karıştı: İçeriden saldırı altındayız

Kategori:Aktüel, Medya

SON HABERLER

Boğaziçi Üniversitesi'nde Nurettin Yıldız'ı protesto eden 15 kişiye tutuklama talebi

Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü’nün (BİSAK) ‘altı yaşında evlenilebileceği’ne dair fetvasıyla hatırlanan ilahiyatçı Nurettin Yıldız için düzenlediği etkinliği protesto eden 15 kişiye tutuklama talep edildi.

Erdoğan'dan belediyeler için yeni düzenleme sinyali

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan belediyelerle ilgili yeni düzenleme sinyali verdi ve ekledi: “Güncel meselelerle hiçbir alakası yoktur.”

Şimşek: Ekonomik büyüme düşük olabilir ancak bununla yaşayabiliriz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Britanya’nın başkenti Londra’da “Ekonomik büyüme biraz daha düşük olabilir ancak bununla yaşayabiliriz” dedi.

Trump'ın Şara'dan beş talebi var

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye geçici cumhurbaşkanı Ahmed Şara’dan beş talepte bulunduğunu duyurdu.

Erdoğan: Bazı meyve gruplarında sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor. Tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini gösteriyor” dedi.

'Kaçma şüphesi yok' gerekçesiyle tahliye edilen TEM amiri yurt dışına kaçmış
Feshane kutsalmış: AKP, İBB'ye 'yargı sopasını' gösterdi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 752 gündür hapiste

YAZARLAR

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Pınar Erişen: İnsanları 'elitist ve seçkinci' diye aşağılamak geri kalmış toplumların ortak hatası

Esfender Korkmaz: Hükümetin sıcak para sevdası geçmezse, ekonomik istikrar hiçbir zaman gelmeyecek

Mustafa Yalçıner: Ortadoğu'ya gezisine rağmen Türkiye'ye gelmiyor ve dışişleri bakanını yolluyor

Fatih Yaşlı: Lozan'la derdi olan diğer aktör Türkiye İslamcılığıdır

Alaattin Aktaş: Merkez Bankası'nın on günde 15 milyar net kayba uğradığını söylemek yanlış olmaz

Yusuf Ziya Cömert: Öcalan DEM'in başına mı geçecek?

Zeynep Aktaş: Altın ve döviz bazlı fonlar portföy dengesi sağlıyor

Recep Genel: Avrupa'da en çok gayrimenkul alan milletler arasında Türkler ön sıralarda

Çiğdem Toker: Şu ana kadar 'terörsüz Türkiye' kavramının demokratik değerleri içerdiğine dair bir emare göremedik

Elif Çakır: Hakikaten de Bahçeli sözünün eri çıktı

Öztin Akgüç: Yabancı sermayenin yararından çok sakıncaları

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×