CHP, geçtiğimiz hafta açıklanan Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun raporunun darbe girişiminin kontrollü olduğunu ve siyasi ayağını gizlediğini savundu.

Fotoğraf: DHA
Komisyonun CHP’li üyeleri Aykut Erdoğdu, Aytun Çıray, Zeynel Emre ve Sezgin Tanrıkulu Meclis’te basın toplantısıyla raporu değerlendirdi.
Erdoğdu, raporu Komisyon Başkanı AKP’li Reşat Petek’in ‘şahsi raporu’ olarak niteleyerek şunları söyledi: “Petek tarafından açıklanan bu taslak rapor kontrollü bir darbe girişiminin siyasi ayağını saklama ve günahsız kişi ve kurumlara iftira raporudur. Bu raporla vefat etmiş ve kendisini savunma ihtimali olmayan Süleyman Demirel, Turgut Özal, Kasım Gülek, Vehbi Koç ve Bülent Ecevit gibi isimlerin hatırası kirletilmeye çalışılmıştır. Darbe girişimiyle ilgili AKP’nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntıları dahi rapordan çıkartılmıştır.”
Sorumluluğun AKP’ye yüklenmemesi için özel bir çaba olduğunu vurgulayan Erdoğdu şöyle devam etti: “Darbe girişimi engellenemez bir doğal afet gibi sunulmaya çalışılmış siyasi ve idari sorumluluklar gizlenmiştir. Yarım asırlık örgüt vurgusuyla sorumluluk AKP öncesi hükümetlere bırakılmaya ve 2002 öncesi devletlere gizlice sızan Gülen Cemaati’ne 2002 yılı sonrası bilinçli olarak devletin teslim edilmesi gizlenmeye çalışılmıştır.”
CHP süre isteyecek
Muhalefet şerhi için verilen 10 günlük sürenin beş iş gününe denk geldiğini de belirten Erdoğdu, sürenin uzatılması için talepte bulunacaklarını söyledi.
CHP’li vekil, partisinin hazırlayacağı muhalefet şerhinde yer alacak soruları, şöyle sıraladı: “Türkiye, Fethullah Gülen Cemaati’ne nasıl teslim edildi? Genelkurmay başkanı ve MİT müsteşarı darbe ile ilgili bilgileri cumhurbaşkanı ve başbakandan saklandı mı? Eğer bu bilgi saklandıysa Akar ve Fidan neden hala görevde? Darbe gecesine nasıl dönüştü? Derdest edilen kuvvet komutanlarından genelkurmay başkanı ve MİT müsteşarı bilgi sakladı mı? Darbe öncesinden biliniyor muydu? Darbe gecesi can veren insanlarımız kontrollü bir darbeye mi kurban edildi?15 Temmuz öğle saatlerinde MİT’e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı? Adil Öksüz kimdir, neden serbest bırakıldı? Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor? Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı?”
‘MİT yazısında yeni bilgi yok’
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise komisyona gönderilen MİT yazısında yeni bir bilgi olmadığını kaydetti. Altı ay sonra MİT’ten yanıt geldiğini belirten Tanrıkulu, “MİT yazısında hiçbir yeni bilgi yok. 22 Mayıs’ta, altı ay sonra cevap vermiş. Darbe gününe ilişkin bilgi var sadece. Darbe günü MİT mensupları üzerine düşeni yapmıştır ama önce darbeden MİT’in sorumluluklarına ilişkin tek cümle yok. Yeni bilgi olmadığı gibi darbe hazırlığı konusunda da hiçbir bilgi yok. Müsteşarın komisyona gelmemesinin nedeni de bu olsa gerek. Onları raporumuzda ayrıntılı olarak değerlendireceğiz. Bugün bu rapor beş ayda 31 uzmanla hazırlanmış. Beş iş günü içinde buna yanıt vermemiz istendi. Bugün HDP ve MHP’de milletvekillerinde sürenin uzatılması için başvuru yapacaklar. Uzatılmazsa muhalefet şerhimizi hazırlayacağız.”
‘Bu Reşat Petek’in bal saçan raporu’
Fetullah Gülen’in CHP’ye 5 bin lira bağış yaptığı iddiasıyla bir makbuz görüntüsü paylaşan Petek’e gereken cevabın sosyal medya üzerinden verildiğini söyleyen CHP’li Tanrıkulu ise şöyle konuştu: “Bal veren petek gibi Allah razı olsun. Allah şaşırttı kendisini. Ancak bu kadar yanlış ve yalan belge kullanılır bir vekil tarafından. Sosyal medya kendisine cevabını veriyor. Komisyondakilerin çoğunun geçmişi Gülen Cemaatiyle bağlantılı olanlar. Baştan aşağı Petek olmak üzere. Cumhuriyet tarihinin en önemi dökümanını hazırlamak üzere beş iş günü var. Komisyon raporu değil Petek’in kendi raporu bana göre. AKP içinde de MİT Müsteşarının gelmesini isteyenler vardı. Ama bu Reşat Petek’in bal saçan raporu.”