Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Birliği’yle (AB) yaşanan gerginliği Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye’nin AB’yle üyelik müzakerelerini durdurmaya yönelik tavsiye kararı almasıyla gündeme gelen Şangay Beşlisi’nin AB’nin alternatifi olamayacağını söyledi.
TRT’de konuşan Yıldırım, Türkiye’nin Avrupa’yı mültecilerden ‘koruduğunu’ belirterek, “AB ülkelerini zehirleyen iki örgüt var, biri PKK diğeri FETÖ. AB ile ilişkilerin kopması Türkiye’ye zarar verir kabul ediyorum ama Avrupa’ya üç misli, beş misli zarar verir” dedi.
Şangay Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığına Türkiye seçilmişti.
‘Şangay olur diye bir tercih içinde değiliz’
Türkiye’nin diğer ülkelerle de ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Şangay Beşlisi’ne gelince bu AB’nin alternatifi olarak görülmemeli. Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle diğer ülkelerle de ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu bir tehdit değil. İlişkilerimizi hem siyasi hem de ekonomik olarak geliştirmemiz gerekiyor. AB olmazsa Şangay olur diye bir tercih içinde değiliz” diye konuştu.
Dolar yorumu: Dalgalanmadan durulma olmaz
Merkez Bankası’nın kendi başına faiz artırımı kararı almasını ‘acelecilik’ diye niteleyen başbakan, ekonomide yaşanan sorunlarla ilgili, “Kısacası bu günler gelip geçecek. Bu tip dalgalı denizlerde şuan dikkat etmeliyiz: Dalgaya denize karşı müzdeleye girerseniz yenilirsiniz. Ayakta kalmaya çalışacaksınız. Biz tedbirlerimizi alıyoruz. Her şey planlandığı gibi gidecektir. Dalgalanmadan durulma olmaz. Önemli olan dümen tutturmaktır. Milletimiz rahat olsun. Tedbirler alıyoruz. Gece gündüz kafa yoruyoruz. Panik havası oluşmasın. vatandaşlarımız normal yaşantısını devam ettirsin” dedi.
Erdoğan, Şangay Beşlisi’ni işaret etmişti
Erdoğan, şunları söylemişti: “Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği’ dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanatimi söylüyorum. Mesela, ‘Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’diyorum. Bunu sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay Beşlisi’nin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta 5 ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. İran da girmek istiyor. Sayın Putin, ‘Bunu değerlendiriyoruz’ gibi bir ifade de kullandı. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.”