CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye’nin AB üyelik görüşmelerinin geçici olarak askıya alınmasına ilişkin tavsiye kararının devamının geleceğini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Oylamada, müzakerelerin geçici olarak dondurulması 37’ye karşı, 479 oyla kabul edilmiş, 107 parlamenter ise çekimser kalmıştı. Parlamentonun aldığı karar sadece tavsiye niteliği taşıyor.
Antalya’da sanayicilerle bir araya gelen CHP lideri, Türkiye’de insan hakları, demokratik standartlar ve hukukun üstünlüğü gibi kavramların olmadığını belirterek, “Az önce geçici durdurma kararı alınmış. AB’ye üyelik için Ankara Antlaşması’nı imzalayan rahmetli İsmet İnönü’dür, 1963 yılında. ‘Uygar dünyanın bir parçası olmalıyız’ diye yola çıkılmıştır. Ama bugün geldiğimiz noktada insan hakları, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar Türkiye’de olmadığı için kararları bir süre durdurdu. Müzakere yapılmayacak” diye konuştu.
Kararın müzakere edilmeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu bizim için çok ağır bir yaptırımdır. Bunun arkası gelecektir, ekonomik olarak arkası gelecektir, siyasi olarak gelecektir” dedi.
Konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan AB Bakanı Ömer Çelik, AP’nin aldığı karar için ‘hukuki değil, dar görüşlü ve vizyonsuz’ diye niteleyerek, bunun Avrupa’nın kendi değerler krizinin Türkiye’ye yansıması olduğunu savunmuştu.