Ayhan Bora Kaplan davasında yargılanan 18 tutuklu ismin tutukluluklarının devamına karar verildi.
Davada 18’i tutuklu 61 kişi yargılanıyor.
ANKA‘nın haberine göre Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü duruşmada tutuklu sanık Hasan Arslantaş’ın avukatı, ‘soruşturmaya savcı M. K. ile gizli tanık Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçmasıyla ilgili yargılanan emniyet personellerinin ciddi şekilde etki ettiğini’ öne sürdü:
“Savcı, kollukla kol kola girip aleyhte delil toplamıştır. Müvekkilimin uygun görülecek adli kontrol şartlarıyla tahliyesini talep ediyoruz. Tek suçu bahsi geçen eğlence mekanlarından birinde valelik yapması. Organize şubeye bizzat kendisi teslim oldu. Suçu olan bir kişi gidip bunu yapar mı? Müvekkilimin adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılmasını talep ediyorum.”
AA’nın haberine göre Ayhan Bora Kaplan’ın avukatı Tarık Teoman’sa iddianamede Erkan Doğan’ın iki gün boyunca alıkonularak işkence edildiği iddiasının yer aldığını ve ‘bunun yalan olduğunu’ söyledi:
“Müvekkilim ne bir örgüt kurmuştur ne de bir örgütün yöneticisidir. Semih Arslan olayı intihardır. Mahfuz Tatar olayının da elle tutulur hiçbir delili yokken huzura getirilmesi yanlıştır. Müvekkilim bir yıldır boşuna içerde tutulmaktadır. Tahliyesini talep ediyorum.”
Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve iddianamenin somut delillerle hazırlanmadığını öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.
Ara karar
Sanık avukatları ayrıca gizli tanık Serdar Sertçelik’in firarına ilişkin 11 sanığın yargılandığı davayla bu davanın birleştirilmesini talep etti.
Aranın ardından savcı, Barış Kurt, Kanber Keskin, Bora Kaplan’ın tanık dinlenme taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.
Savcı, Adnan Kaplan, Barış Kurt, Bora Kaplan, Deniz Urcan, Emir Akyol, Fethi Koyuncu, Hasan Aslantaş, Hasancan Saraçoğlu, Kanber Keskin, Levent Erdoğan, Mahmut Gökhan Çanga, Muhammed Kaplan, Mutlu Ayaş, Sercan Keleş, Tansel Aktan, Uğur Pekşen, Umutcan Yıldırım, Yusuf İzzet Savaş’ın üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli delil olmasından dolayı tutukluluklarının devamını istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu ve tutuksuz sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verdi.
Sanık avukatlarının, HTS kayıtlarının yeniden incelenmesi konusunda bilirkişi raporu hazırlanması talebini de kabul eden mahkeme, mütalaa hazırlaması için dosyayı savcıya verdi.
Serdar Sertçelik’in yurt dışından iadesinin beklenilmesine karar veren heyet, kamu görevlilerinin yargılandığı davayla bu birleştirilmesi talebiniyse reddetti.
Duruşmaya 11 Ekim’de devam edilecek.
Ayhan Bora Kaplan davası ne?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve geldiği ilk andan itibaren hedefine koyduğu suç örgütlerinden biri Ayhan Bora Kaplan ve çetesi oldu.
Kaplan’ın eski içişleri bakanı Süleyman Soylu’yla yakın olduğu iddia ediliyordu. Bu iddia çok konuşulunca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Soylu’ya sahip çıkmıştı.
Kaplan ve ekibi 7 Eylül’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken gözaltına alındı. Kaplan, hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından yakalama kararı bulunuyordu.
Gözaltına alınan Kaplan, 12 Eylül’de çıkarıldığı Ankara Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Operasyonda gözaltına alınan diğer 28 kişiden 13’ü tutuklanırken, 15 şüpheli hakkındaysa adli kontrol kararı verildi. Genişletilen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2’nci sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç. de adli kontrolle serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın da adı çok konuşuldu. Kaplan’ın, Kocaman’a lüks bir villa ve otomobil hediye ettiği iddia edildi. Kocaman, Kaplan’la görüştüğünü doğruladı ama hediyeleri yalanladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın soruşturmayla ilgili MİT’ten özel rapor istediği de kulislere yansıdı. Erdoğan’ın, Kaplan’la görüştüğü ortaya çıkan Kocaman’a da randevu vermediği söylendi.
Ankara başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmayı tamamladı. 28’i tutuklu 61 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame ceza mahkemesine gönderildi.
Savcılık iddianamede bir şüpheli hakkında silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, beş şüpheli hakkında silahlı suç örgütü yönetmek, 51 şüpheli hakkında silahlı suç örgütüne üye olmak ve üç şüpheli hakkında silahlı suç örgütü içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçlarından ceza istendi.
Şüpheliler hakkında ayrıca silahlı suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, yağma, suçluyu kayırma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ve suç üstlenme suçlarından da ceza talep edildi.
Tahliyelerle tutuklu sayısı 18’e düştü.