Fon soruşturmasıyla ilgili konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik “Tüm usulsüzlükler ortaya çıkarılacaktır” dedi.

YENİ Parti Sözcüsü Yunus Emre dün (26 Eylül) sabah eski aile bakanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Özata Denizcilik’ten hisse alıp 20 katı aşkın kâr elde ettiğini öne sürmüştü. Gün boyu iktidara yakın isimler de Sayan’ı istifaya çağırmıştı.
Emre’nin iddiasına göre Kaya fondan en az 21 kat, eşi İlyas Kaya ise sekiz kat kâr etti. Çiftin son dört ayda fonlardan çektiği öne sürülen para 2 milyar 170 milyon lira.
Kaya gece istifasını X’ten uyurdu. Ancak kendisi ve eşine yönelik suçlamaları yanıtsız bıraktı. AKP sözcüsü Çelik X’teki paylaşımında fon soruşturmasıyla ilgili özetle şunları söyledi:
* Fon krizi olarak adlandırılan gündemin her bir maddesi ve detayı, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımızın (Tayyip Erdoğan) talimatıyla ilk andan itibaren partideki yetkili kurumlarımız tarafından titizlikle takip edilmekte ve değerlendirilmektedir.
* Bu değerlendirmeleri yaparken temel ilkemiz, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın “sorumluluğu olan kim varsa hesap sorulacaktır” ifadesidir. Bu ilke çerçevesinde, her türlü yanlış, yolsuzluk, istismar ve usulsüzlükle mücadele “tavizsiz” verilecektir. Fon krizi olarak adlandırılan bu süreçten olumsuz etkilenen vatandaşlarımızın hak ve hukuku titizlikle ele alınacaktır.
* Ortada bir iddia varsa araştırılacaktır. Tüm usulsüzlükler ortaya çıkarılacaktır. Yanlış yapanlar, hukuk önünde hesabını verecektir.
* Finansal sistemimize ve Türkiye ekonomisine yönelik sistemik bir risk yoktur. Temellerimiz sağlamdır. Sermaye piyasalarının sınırlı bir bölümünde, belli sayıda fonda ortaya çıkan bir sorundur. Bu sorunun üzerine gidilirken, Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, “benzer bir problemin yaşanmaması için hukuki ve idari düzenlemeler dahil hangi tedbirlere ihtiyaç duyuluyorsa bunların da hayata geçirilmesini sağlayacak” çalışmaları kapsamlı bir şekilde yapıyoruz.
Suçlamalar neydi?
YENİ Partili Emre’nin suçlamaları şöyleydi:
“Hanımefendi 8 Nisan’da başlıyor, 255 liradan Özat hissesinden 250 bin adet almış. Eylüle geldiğinde bunu 4 bin 482 liradan satmış. 63 milyon 359 bin para yatırmış. 1 milyar 344 milyon çekmiş dört ayda.
Türkiye’de hangi işe para yatırsanız 20 kata yakın normal bir kar olmayacağını bilmesi gereken pozisyonda biri.
İlyas Kaya, hanımefendinin eşi. 255 liradan 150 bin adet hisse almış. 4 bin 482 liradan satmış. 99 milyon 687 bin yatırmış. 826 milyon çekmiş.
Ana hisse Özat. İki tane daha bunlara nispeten az hisse aldıkları yer var. İşlem 8 Nisan’da başlamış. 16 Eylül olmadan eylül içerisinde birileri kulağına fısıldamış peş peşe bu paraları çekmişler.”
Fon soruşturması
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 17 Eylül’de yedi portföy yönetim şirketine ait 131 yatırım fonu için tasfiye kararı almıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu fonların bazılarının temerrüde (borcu ödeyememe durumu) düştüğünü açıklamıştı.
Alım-satıma kapatılan fonlar, TERA, PUSULA, HEDEF, ATLAS, A1, PARDUS ve BULLS PORTFÖY şirketlerine ait. İş Bankası ve Ziraat Bankası’nca yürütülecek tasfiye sürecinin altı ay süreceği açıklanmıştı.
İstanbul başsavcılığı da fonlardaki işlemlere ilişkin soruşturma yürütüyor.
Soruşturmada toplam tutuklu sayısı 51. Hakkında adli kontrol kararı verilenlerin sayısıysa yedi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, 25 Eylül’de 12 kişinin arandığını duyurmuştu.