Bilim Akademisi’nin 2015-2016 eğitim öğretim yılını değerlendirdiği raporunda “Akademik özgürlüklere yapılan müdahaleler katlanarak artıyor” dendi. Raporda, 2015-2016 eğitim öğretim yılı ‘uzun zamandır en vahim’ dönem olarak nitelendi.
Hürriyet’ten Esra Ülkar’ın haberine göre Türkiye’deki akademik özgürlüklerin değerlendirildiği raporun ikincisi temmuz ayında tamamlanmasına rağmen OHAL nedeniyle yeni yayınlanabildi.
Vakıf üniversitelerini kapatmaya yol veren değişikliğin anlatıldığı raporda, “Bütün vakıf üniversiteleri üzerinde adeta bir Demokles kılıcı gibi sallanan ve ne zaman, nasıl kullanılacağı belli olmayan bu denetim yetkilerinin acilen gözden geçirilmesi elzemdir” ifadesine yer verildi.
‘Üniversitelerin özerkliğine müdahale’
Gündeme geldiği zaman tartışma yaratan, üniversite rektörlerinin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören teklifin, üniversitelerin özerkliğine ‘ciddi bir müdahale’ olarak değerlendirildiği raporda, “Nitekim Boğaziçi Üniversitesi rektörünün görülmemiş bir oy oranıyla (yüzde 90 katılım ve yüzde 86 oyla) seçilmiş olmasına rağmen halen atanmamış olması fevkalade düşündürücü” dendi.
Raporda, ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlere ilişkin de “Ofisleri basılan, kapılarına tehditkâr mesajlar ya da işaretler konulan ve mobbing’e uğrayan çok sayıda öğretim üyesi ve araştırmacı olmuştur” ifadesi kullanıldı.
Bilim Akademisi, raporun tamamını internet sitesinden yayınladı.