Operasyonların sürdüğü illerde ablukanın son bulması talep edilen bir bildiri yayınlayan 1128 akademisyene karşı ‘cadı avı’ tam gaz sürüyor.
Erdoğan ‘aydın müsveddesi, karanlık, cahil’ diye nitelediği söz konusu akademisyenler için, “Bu devletin ekmeğini yiyip bu devlete ihanet edenlerin cezalandırılması gerekir” demiş, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da bildirinin ‘teröre destek verdiği’ni ileri sürerek, bu akademisyenlere karşı ‘gereğinin yapılacağı’nı duyurmuştu.
Üniversiteler ‘talimat’ üzerine harekete geçmekte gecikmedi. Bugün itibariyle ‘cadı avı’nda gelinen nokta şöyle:
Anadolu Üniversitesi
Rektörlük bildiride imzası bulunan 15 akademisyen hakkında soruşturma başlattı.
Osmangazi Üniversitesi
ESOGÜ Rektörlüğü bildiriye imza atan dört akademisyen hakkında soruşturma başlattı. Rektörlük, Yrd.Doç.Dr.Burcu Toğral’ın ESOGÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü görevine de son verdi.
Arel Üniversitesi
Arel Üniversitesi’nde haklarında soruşturma açılan dokuz akademisyen uzaklaştırıldı.
Uludağ Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Tıp Fakültesi’nden Şule Akköse Aydın ve Tarih Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Aylin Çakı üniversitelerindeki odalarından gözaltına alındı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzeları ve Dr. Ülkü Güney hakkında soruşturma başlatıldı. Bu sabah üç akademisyenin evlerine de polis baskını düzenlenerek arama yapıldı.
Mersin Üniversitesi
Rektörlük bildiriye imza attığı belirlenen 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.
Gaziantep Üniversitesi
Yardımcı doçent doktorlar Fulya Doğruel, Çağrı Aslan, Pınar Şenoğuz ve Rana Gürbüz’e rektörlük tarafından soruşturma başlatılarak savunmaları istendi.
Kocaeli Üniversitesi
21 akademisyen ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçlamasıyla gözaltına alındı.
Senato, akademisyenler tarafından yayınlanan bildiride imzası bulunan akademisyenler hakkında idari soruşturma başlattı.
Senatodan yapılan açıklamada, üniversitede büyük infial yarattığı belirtilen bildiri kınandı.
Bahçeşehir Üniversitesi
Senato, Twitter’dan bir açıklama yayınlayarak, ‘Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’nin metnindeki “Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor…” ifadesini kabul etmediğini bildirdi.
Üniversite, ‘yasadışı silahlı güçleri görmezden gelen, Türkiye cumhuriyetini katliam yapmakla suçlayan, asılsız ve asla kabul edilemez ayrımcı, ırkçı anlayışlar’ olarak nitelediği metni ‘nefretle karşıladığı’nı duyurdu.
Hacettepe Üniversitesi
Rektör Prof. Dr. A. Murat Tuncer, idari işlem başlatıldığını duyurdu.
Hakkari Üniversitesi
Yabancı Diller Yüksekokulu’nda görev yapan Ümran Roda Suvağcı cumhuriyet savcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Hakkında soruşturma açılan Suvağcı, adliyede ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Düzce Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Latife Akyüz görevinden uzaklaştırıldı. Savcılık da hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan soruşturma başlattı, yakalama kararı çıkarttı.
Tunceli Üniversitesi
Bildiriye imza veren yedi akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı. Bunun üzerine üniversitede görev yapan 13 akademisyen daha bildiriyi imzaladığını duyurdu.
Abdullah Gül Üniversitesi
Rektörlük, Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi. Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine Kayseri Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek, devletin kurumlarını alenen aşağılamak’ suçlarından TCK’nın 216 ve 301 maddeleri uyarınca soruşturma da başlatıldı.
Pamukkale Üniversitesi
Üniversite senatosu, bildiriyi imzalayan akademisyenlere yönelik, “Akademisyen ve araştırıcı sıfatıyla, terörün ve bölücü unsurların yanında yer alarak açıkça gaflet, dalalet ve hatta hıyanet çizgisinde olduğunu belli eden birtakım kişilerin bildirisini nefretle kınıyoruz” diye açıklama yaptı.
Kırıkkale Üniversitesi
Üniversiteden yapılan açıklamada, imzacı akademisyenler hakkında “devletimizin güvenlik güçlernini katliam yapmakla suçlama cüretini göstermişlerdir” denilerek öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat Özdinç hakkında yasal işlem başlatıldığı duyuruldu.
Özdinç’in ofisinin kapısına da tehdit içerikli notlar bırakıldı.
Çanakkale Üniversitesi
Bildirinin ‘akademisyenler’ imzasıyla atılmasının kendilerini ‘rencide ettiği’ belirtilen Rektör Prof. Dr. Yücel Acer imzalı açıklamada, “Düşünce özgürlüğü; iftira, hakaret suçu ve yasadışı şiddeti teşvik etmeyi içermez. Düşünce özgürlüğü adı altında yasadışı şiddet uygulayan, terörü ve terör örgütünü teşvik edici bir şekilde devletin meşru savunma faaliyetlerini eleştiren bildiriyi tümden reddediyoruz” denildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, altı öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.
‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı metin içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca soruşturma başlatıldığını belirten OMÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, “Biz idari bir soruşturma gerçekleştireceğiz. Soruşturmacının vereceği karar doğrultusunda, soruşturmanın sonucuna göre gerekli işlemler yapılacaktır” diye konuştu.
Bartın Üniversitesi
Bartın Üniversitesi’nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı da, Doğan’ın ‘terör örgütü propagandası yapma suçundan’ şüpheli olarak ifadesini aldı.
Akdeniz Üniversitesi
Üniversite rektörlüğü dokuz akademisyene soruşturma başlattı. Akademisyenlerin Bülent Şık, Zeki Ertuğ, Erdal Gilgil, Hafize Öztürk Türkmen, Nursel Şahin, Suzan Yazıcı, Süleyman Ulutürk, Taha Karaman ve öğretim görevlisi Cumhur İzgi olduğu öğrenildi.
Çukurova Üniversitesi
Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esengül Ayyıldız hakkında idari soruşturma başlatıldı.
Batman Üniversitesi
Rektörlük, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ bildirisinde imzası bulunan beş akademisyen hakkında inceleme başlattı.
Selçuk Üniversitesi
Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, imzasını geri çekmesine rağmen idari soruşturmadan kurtulamadı. Üniversite yönetimi hakkında soruşturma başlattı.
Trakya Üniversitesi
Rektörlük, bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle iki akademisyen ve bir doktora öğrencisi hakkında disiplin soruşturması başlattı. Akademisyenlerden öğretim görevlisi Firdevs Selvili, imzasını geri çektiğini bildirdi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Üniversite senatosundan yapılan açıklamada, “Toplumun teröre karşı dayanışmasını zedelemeye dönük, şiddeti öven, demokrasi kültürünü zedeleyen, ayrılıkçı ve ayrımcı eylem ve söylemleri teröre destek olarak niteliyor; ister akademisyen, isterse de yazar veya gazeteci olsun, çeşitli çıkar hesaplarıyla terör propagandası yapanları, özgürlük bahanesiyle terör ve şiddet söylemlerine alet olanları ve ülkemizin birlik ve bütünlüğüne yönelik hain saldırıları nefretle kınıyoruz” denildi.
Cumhuriyet Üniversitesi
Sivas’taki üniversite, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Çeliksöz hakkında inceleme başlattı. Bunun üzerine Çeliksöz, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki görevinden üniversite yönetimini zorda bırakmamak için istifa ettiğini açıkladı. Çeliksöz, üniversitede eğitim vermeye ise devam edecek.
Bülent Ecevit Üniversitesi
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in başkanlığını yaptığı Üniversitelerarası Kurul adına yapılan açıklamada, bildirinin sadece bir grup öğretim elemanın kanaatini ifade ettiği, yükseköğretim sisteminde çalışan 150 binden fazla akademisyenin görüşlerini asla temsil etmediği savunuldu.
Açıklamada, “Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez. Akademik özgürlüklere saygı duyan hiçbir demokratik ülke ayrılıkçı teröre desteği ve kendi güvenliğine saldırıyı meşru göremez” denildi.
Erciyes Üniversitesi
Senato, “‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin ortaya koyduğu ‘ihanet belgesi’ni reddettiğimizi, haksız yere devletimizi suçlayan, ülkemize uluslararası gözlemci davet eden ve terör örgütüyle müzakere isteyen bu zihniyete karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz” dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Senato tarafından yapılan açıklamada, “Barış adına yapılan ancak kara propagandadan öteye geçmeyen söz konusu açıklamayı kabul etmiyor; bildiriye imza atan öğretim elemanlarını aziz milletimizin irfanı ve sağduyusu etrafında aydınlanmaya davet ediyoruz” denildi.
Dört akademisyene rektörlük soruşturması başlatıldı.
Atatürk Üniversitesi
Üniversite yönetimi, imzacı akademisyenleri ‘insaftan yoksun gafiller’ diye nitelendirerek, “Sadece bir takım karanlık odaklara ve emperyal mihraklara hizmet etmekten başka bir amaç taşımayan sözde bu aydın güruhunu akıldan, ahlaktan, vicdan ve insaftan yoksun gafiller olarak nitelemekte, ayrıca hain terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleye ve ona öncülük eden siyasi irade ile güvenlik güçlerine minnettarlığımızı beyan etmekteyiz“ açıklamasını yaptı.
Aydın Menderes Üniversitesi
Üniversite yönetiminden “Adnan Menderes Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapacağımızı, devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz” duyurusu geldi.
Hitit Üniversitesi
Üniversite, bildiriyi kınadıklarını açıkladı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Bir grup akademisyen, ‘Akademik İhanete Geçit Yok’ başlıklı bir bildiri yayınlayarak internet sitesi üzerinden imzaya açtı.
Fırat Üniversitesi
İnisiyatif alan yedi akademisyen, bildiriyi imzalayan meslektaşları hakkında suç duyurusunda bulundu.
Giresun Üniversitesi
Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Dilek Özhan Koçak’ın görevinden uzaklaştırıldığı açıklandı.
Yazılı açıklamada, “PKK terör örgütüne karşı yürütülen operasyonları ‘katliam‘ olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayınlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 26. Maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır” denildi.
Nişantaşı Üniversitesi
Üniversitelerin ‘siyaset değil, bilim yuvası‘ olduğunu savunan Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, üniversitenin bildiriye imza atan akademisyenlerini istifaya davet etti.
Uysal, “Bu konuda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilecek talimatlar doğrultusunda hareket edeceğiz. Biz, ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sağlayacak şekilde bilim ve teknoloji üretimine katkı yapmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızın tek ekseni de bu olacaktır” dedi.