Sıfır otomobilde matrah düzenlemesi erken geldi

1 Aralık olarak duyurulan sıfır otomobillerde matrah (vergiye tabi tutar) düzenlemesi 24 Kasım gecesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Uzmanların ilk hesaplamalarına göre fiyatlar sadece 595 bin TL ve altındaki araçlarda yüzde 5,5 ile yüzde 19 arasında inecek.

Fotoğraf: AA

Otomotiv veri merkezi EBS Danışmanlık’tan Erol Şahin’in aktardığına göre matrah yüzde 40 ile yüzde 75 arasında artırılırken fiyatlara yansıması yüzde 5,5 ile yüzde 19 arasında değişiyor.

Şahin’i alıntılayan otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci de fiyatların sadece 595 bin TL ve altındaki araçlarda yüzde 5,5 ile yüzde 19 arasında indiğini söyledi.

Özpeynirci indirimleri “Kasım zamları kadar” diye yorumladı.

Egea ve Clio

Özpeynirci’ye göre en ucuz Egea’nın fiyatı 402 bin 900 TL’den yüzde 11,11 indirimle 355 bin 500 TL’ye düşecek.

En ucuz Clio’nun fiyatıysa 448 bin TL’den yüzde 16,67 indirimle 373 bin 300 TL’ye inecek.

Matrahlar

Ne olmuştu?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sıfır otomobillerde matrah (vergiye tabi tutar) düzenlemesinin, 1 Aralık’ta yürürlüğe gireceğini söylemişti. Matrah düzenlemesine yönelik ilk kez önceden tarih verilmesi sektörde şaşkınlık yaratmıştı.

Otomotivciler, Nebati’nin açıklamasının ardından piyasada satışların durma noktasına geldiğini, ayrıca fırsatçılara da gün doğduğunu söylemişti.

Otomobil piyasasına ’matrah freni’: Renault CEO’su ‘pek hoş’ bulmadı

Otomobil satışlarına ‘matrah’ freni

Otomobilde matrah düzenlemesi 1 Aralık’ta yürürlükte

Nebati: ÖTV indirimi gündemimizde yok, matrah artırımıyla ilgili çalışıyoruz