Yeni Zelanda’da, İngiliz sömürgeciliği döneminden kalma eski bayrağın değiştirilmesi için yapılan referandumda sonuç belli oldu. Halkın yüzde 56,6’sı bayrağın değişmesine karşı çıktı.

Fotoğraf: Reuters
Referandumu popüler kılan, ülke bayrakları genellikle devrim, darbe ya da rejim değişikliği nedeniyle tepeden değişirken, Yeni Zelanda’da kararın tasarımdan başlayarak demokrasi çerçevesinde şekillenmesiydi.
Hükümet 2015’in mayıs ayında sömürge yıllarının geride kaldığı gerekçesiyle bayraktaki Birleşik Krallık sembolünün kaldırılacağını açıklamış ve yeni bayrak tasarımıyla ilgili bir yarışma açmıştı. Yarışmaya katılan tasarımlardan bazılarının ‘ilginç’ tasarımları epey dikkat çekmişti.
Hükümet gönderilen tasarımlardan 40’ıyla bir uzun liste yapmış, aralık ayındaki son oylamadan sonra finale kırmızı yıldızlar ve gümüş bir eğrelti otunun olduğu tasarım kalmıştı.
Britanya’nın Independent gazetesinde yer alan habere göre 2 milyondan fazla insanın oy kullandığı referandumda, 10 bin 292 çizim arasından seçilen 40 yeni adaya karşın, halkın çoğunluğu eski bayrağa ‘bağlılık’ bildirdi.
Kolonyal geçmişin kalıntısı olduğu için değişecekti
Mevcut bayrak 1902 yılından beri ülkenin resmi sembolü. Bayrağın değişmesini isteyenlerin gerekçeleri ülkenin kolonyal geçmişin kalıntısı olması ve Avustralya’nın bayrağına çok benzemesiydi. Değişime karşı çıkanlar ise mevcut bayrak altında hayatını kaybeden Yeni Zelandalı askerlerin hatırasına saygısızlık edilmemesi gerektiğini savunuyordu.
Reddedilen tasarımlardan gözlerinden yeşil bir lazer ışığı fışkırtan kiwi kuşu siber alemde çokça beğeni toplamıştı. Kiwi kuşu ülkeyle özdeşleşmiş hayvanlardan…