Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocukların ihtiyaç duyduğu yardımların ulaştırılabilmesi için Irak Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) müzakere edilmesi çağrısı yaptı.

Yermuk mülteci kampı… (Fotoğraflar: Reuters)
UNICEF Suriye Temsilcisi Hanaa Singer, IŞİD’in militanlarının kontrolündeki bölgelerde yaşayan çocukların korunması için örgütle müzakere edilerek baskı kurulmasını istedi.
Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen Singer, “BM’yle görüşmeyi reddediyorlar. Ama bu sadece insani yardım kuruluşlarının sorumluluğu değil, siyasi bir sorumluluk da var. Siyasiler IŞİD’le görüşmeli, baskı kurmalı ve diyalog başlatmalı” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım ve Acil Durumlar Koordinatörlüğü (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke de Suriye’deki diğer silahlı grupların insani yardım ajanslarıyla görüştüğünü ancak, IŞİD’in bunu reddettiğini belirtti.
Laerke, “İnsani yardımın bir şartı olarak, ihtiyaç duyan insanlara daha kolay ulaşmak için IŞİD ya da bir başka silahlı grupla irtibata geçilebilir, özellikle de yerek düzeyde” ifadelerini kullandı.
‘2 milyon çocuk ihtiyaç duyduğu yardıma ulaşamıyor’
UNICEF, 15 Mart’ta dördüncü yılını dolduracak iç savaşa ilişkin bir rapor da yayınladı.
Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmaların 14 milyon çocuğu etkilediğinin altını çizen rapor, yaklaşık 2 milyon çocuğun ihtiyaç duyduğunu insanı yardıma ulaşamadığını ortaya koydu.
Rapordan öne çıkan detaylar şöyle:
* Suriye’de yaşayan 5 milyon 600 binden fazla çocuk iç savaştan en çok etkilenenler oldu.
* Ülke genelinde yaşayan 2 milyon çocuk büyük oranda ihtiyaç duyduğı insani yardıma ulaşamıyor.
* 2 milyon 600 bini aşkın Suriyeli çocuğun eğitimi kesintiye uğradı.
* Ürdün, Lübnan ve Türkiye başta olmak üzere 2 milyon çocuk çevre ülkelerde mülteci olarak yaşıyor.
* 2 milyon 800 bin çcuk evlerini terk etmek zorunda kaldı ve çatışma bölgelerinde sıkıştı.