Avrupa Birliği Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Almanya’ya Türkiye’den gönderilen çikolatada ‘sildenafil’ tespit edildiğini bildirdi.

Türk Tabipleri Birliği’ne göre sildenafil, erektil disfonksiyon (ED), yani sertleşme bozukluğu tedavisinde kullanılan ilk oral ilaçta bulunan bir etken madde.
Hangi çikolatalarda çıktığına yer verilmeyen bildirim, 3 Haziran’da RASFF’ın sitesinde yayınlandı. Çikolatalara el konulduğu, ürünün bu madde nedeniyle ‘ciddi risk’ taşıdığı bildirildi.
İncelemelerde çikolataların bir kilosunda 5,7 gram sildefanil olduğu saptandı. Yanılma payınınsa (+ veya -) 1,14 gram olduğu yazıldı.

TEİS, 2019’da uyarmıştı
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 2019’da ‘performans artırıcı enerji yüklü’ adıyla sunulan çikolata ve kahvelerde ‘sildenafil’, ‘sibutramin’, ‘tadalafil’ gibi ilaç ham maddelerinin tespit edildiğini duyurmuştu.
TEİS Başkanı Nurten Saydan, o dönem şunu söylemişti:
“Vatandaşın yediği çikolatalarda, içtiği kahvelerde, aldığı gıda takviyelerinde ilaç etken maddelerinin bulunabiliyor olmasıyla halk sağlığı ciddi bir tehdit altındadır. Bu durum neden engellenemiyor?
Sildenafil ve sibutramin gibi maddeler ilaçtır ve bunlar rastgele satılamaz. Eczacılar olarak, bitkisel ürün adı altında toplanan gıda takviyelerinin kontrolsüzce her ortamda satılmasını, hayret ve üzüntüyle takip ediyoruz.
Bir ürüne ilaç şekli verilmişse, dozu belirlenmiş veya ilaç etken maddesi katılmışsa izni ve kontrolünün Sağlık Bakanlığı’nda, satışınınsa eczanelerde olması gerekir.”
Sildenafil hakkında
TTB’nin sitesine göre sildenafilin en yaygın yan etkileri baş ağrısı, yüzde kızarıklık ve burun tıkanıklığı. Dispepsiyse (hazımsızlık) sık görülen bir diğer yan etki.
ABD’deki bir çalışmada sildenafil tedavisi gören 734 hastada toplam 574 yan etki gözlendi. Bu yan etkilerin yüzde 93’ü hafif-orta derecede ve geçiciydi.
TTB, klinik kullanım sonrası gözlemlere ilişkinse şu bilgileri paylaştı:
Kasım 1999’a dek Amerika’da 6 milyon sildenafil reçetesi (50 milyon tab.) yazıldı. Bildirilen ölüm sayısı 130. Bu ölümlerin hiçbirisinde sildenafil kullanımıyla net bir ilişki kurulamadı ve bu hastaların hepsinde eşlik eden bir risk etkeni (kardiyovasküler hastalık, serebrovasküler hastalık, yüksek kan basıncı, diyabet gibi) olduğu saptandı.