Türkiye’nin Brüksel’deki saldırıları gerçekleştirenlerden İbrahim El Bakravi’yi sınırdışı ederken, iddia ettiği gibi terör tehdidine karşı uyarmadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Twitter
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen saldırıları gerçekleştiren El Bakravi kardeşlerden İbrahim’in geçen yılın haziran ayında Türkiye’de yakalanarak sınır dışı edildiğini açıklamış, “Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir” demişti.
Reuters’e konuşan bir yetkili de El Bakravi’nin ağustos ayında bir kez daha sınır dışı edildiğini söylemişti.
Hollanda Adalet Bakanı Ard van der Steur de El Bakravi’nin Hollanda’ya bir kez iade edildiğini doğrulamış, arananlar listesinde kayıtlı olmadığı için yakalanmasının mümkün olmadığını belirtmişti.
Steur, “Hiçbir yerde kaydı yoktu ve Türk yetkililer de neden sınır dışı edildiğini söylememişlerdi. Türkiye normal prosedürleri takip etmedi ve Hollanda’ya sınır dışı edildiğini söylemedi” demişti.
Türkiye herhangi bir uyarıda bulunmadı
Türkiye’nin iddiası ise El Bakravi’nin bir savaşçı olduğunun bilindiği, ancak Türkiye’de bir suça karışmadığı için terör uyarısı yapılarak sınırdışı edildiği yolundaydı.
Ancak El Bakravi’nin sınırdışı edildiğine dair Hollanda makamlarına yazılan resmi yazıda, şahsın terör bağlantısıyla ilgili herhangi bir ibare ya da uyarı bulunmadığı, yalnızca sınırdışı işlemine dair bilgilendirme yapıldığı ortaya çıktı. 14 Haziran 2015 tarihli uyarı metni, sadece ‘çok acil’ ibaresiyle gönderildi.

Fotoğraf: Twitter
Türkiye’nin El Bakravi’yi sınırdışı ettiği ve Hollanda’yı uyardığını açıklamasının ardından Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ve Adalet Bakanı Koen Geens istifalarını sunmuş, ancak Başbakan Charles Michel istifaları kabul etmemişti.
ABD de ‘Terör listemizdeydi’ dedi
Son olarak ABD makamları da el Bakravi’nin arananlar listesinde olduğunu söyledi. Reuters’e konuşan iki isim, el Bakravi kardeşlerin Brüksel saldırılarından, hatta Salah Abdülselam’ın 13 Kasım Paris saldırılarında rolü olduğu gerekçesiyle 18 Mart’ta Belçika’da yakalanmasından da önce, Amerika’nın arananlar listesinde olduğunu açıkladı.
Ancak ABD makamları konuyla ilgili Belçika hükümetini uyarıp uyarmadıklarına dair bir bilgi vermedi.
Ne olmuştu?
Zaventem Havalimanı ve Maelbeek’teki metro istasyonuna bir saat arayla yapılan canlı bomba saldırılarında 34 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı, IŞİD üstlenirken, 14 kişinin hayatını kaybettiği havalimanına yönelik canlı bomba saldırılarını düzenleyen saldırganların el Bakravi kardeşler olduğu tespit edilmişti.