Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçi aileleri için İzmir Belediyesi’nin topladığı yaklaşık 600 bin TL’nin hala Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başkanlığı tarafından ailelere dağıtılmadığı öne sürüldü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, topladıkları yardımların ailelere bir an evvel ulaştırılması çağrısı yaptı.

Cumhuriyet’e konuşan Kocaoğlu, “Biz karınca kararınca her aileye 2 bin Türk lirası yardım etmek üzere AFAD fonuna toplam 602 bin lira yatırdık. Şehit olan kardeşlerimizin ailelerine mektupla bilgi verirken başsağlığı diledik. Ancak hâlâ bu yardımlar ailelere ulaşmadı” dedi.
Kocaoğlu, “Yetkililer AFAD’a müracaat eden vatandaşlarımıza ‘bütün yardımlar toplandıktan sonra dağıtılacaktır’ demişlerdir. Bunu da takdirlerinize bırakıyorum. Biz yardımımızın bir an önce şehit yakınlarına ulaşmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘TOBB’un bağış çeki de Başbakan’da’

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de AFAD hesabı dışında Soma için bağış toplayan Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) 16 milyon 838 bin 164 liralık bağış çekini geçen günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan’a teslim ettiğini ancak bu rakamın henüz AFAD hesabına aktarılmadığına dikkat çekti.
Özel TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti: “AFAD bünyesinden toplanan tüm yardımlar ne zaman ve ne şekilde dağıtılacaktır? AFAD dışında firmalar bazında yapılan ayni ve nakdi yardımların denetimleri yapılmakta mıdır? Soma’da ayni ve nakdi yardım yapan bu firmalar hangileridir? Firmalar tarafından Soma’ya yapılan bu yardımlar madencilere ulaşmış mıdır?” diye sordu.