• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

Savcılıktan Cizre’deki ‘vahşet bodrumları’na takipsizlik: Operasyonlar hukuka uygunmuş

17/02/2017 13:09

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yürütülen operasyonlar sırasında üç evin bodrumunda 100’den fazla kişinin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Fotoğraflar: Reuters


Cumhuriyet’ten Mahmut Oral’ın haberine göre Cizre savcılığı, bodrumlara yönelik operasyonların ‘hukuka uygun’ olduğu sonucuna vardı.

Savcılık, operasyona katılan güvenlik güçlerinin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 25’inci maddesine göre ‘meşru müdafaa’ temelinde davrandığını savunarak, ‘meşru müdafaa’ sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit etmediğini öne sürdü.

Kararda gizlik tanık ifadeleri de dayanak gösterildi. Bu ifadelerde, birinci bodrumda yaralı halde bulunan Muharrem Erbek (18), ikinci bodrumdaki Yasemin Çıkmaz (17) ile üçüncü bodrumdaki Ramazan Biriman’ın (22) ‘örgüt üyesi’ oldukları öne sürüldü.

23’ü çocuk 177 cenaze

Karara itiraz eden avukat Ramazan Demir, Cizre savcılığının olay yeri incelemesi yapmadığına dikkat çekti.

Ailelerin cenazeleri şehir şehir dolaşarak yanmış ve çürümüş cesetler arasından teşhis etmeye çalıştığını belirten Demir, “HDP’nin Cizre raporuna göre büyük çoğunluğu bodrum katı başvurularına konu olan üç binanın enkazından olmak üzere, 23’ü çocuk 177 cenaze çıkartılmış, 103 kişinin kimliği tespit edilebilmişken 74 kişi kimliği teşhis edilemeden defnedilmiştir. Bu cenazelerin tamamı yanmış ya da parçalanarak tanınamaz hale gelmiştir” dedi.

‘Emniyet ifadeleri çelişkili’

Avukat, soruşturmada savcının olay yeri tespiti yapmamasının yanı sıra emniyetin de çelişkili beyanlar verdiğini söyledi.

Demir, emniyetin binanın bodrum katının çökmesi ve girişlerin kapalı olması nedeniyle içeride arama yapılamadığını söylediğini, ancak müvekkilinin cenazesine ulaşılan binada silah, mermi ve kovan bulabildiğini belirtti.

Burada bir çelişki olduğunu belirten avukat, silahların üzerinde inceleme yapılmadığını, müvekkilinin silahları kullandığına dair bir sonuca soruşturmada yer verilmediğini açıkladı.

‘Bir çocuğa ait kemiği bizzat tespit ettim’

Bodrumda inceleme yapan Türkiye’nin en önemli adli tıp uzmanlarından Prof.Dr Şebnem Korur Fincancı, soruşturmada takipsizlik kararı verilmesine şöyle itiraz etti: “Savcı o bodrumlara girmeyerek, soruşturmayı etkili bir şekilde yürütmemiş ve görevini ihmal suçu işlemiştir. Zaman içinde bu olayla ilgili başvurular AİHM’e gittiğinde Türkiye ölümlere dair herhangi bir kusuru olsun ya da olmasın, soruşturmayı eksik yürüttüğünü kabul etmiş olacaktır. Üstelik bu kadar ağır iddialar varken, ben bizzat o bodrumlara girmiş biri olarak, orada yanmış çok sayıda insana ait kemik parçalarıyla karşılaşmış, hatta bu kemiklerden en az birinin bir çocuğa ait olduğunu saptamış biri olarak, gerçekten cezasızlık kültürünün, Türkiye’de, Türkiye toplumuna ne kadar ağır bedeller ödettiğini bir kez daha anımsatmak istiyorum. Çünkü bu gibi tutumlar adalet duygusunu sarsıyor.”

Cizre’deki bodrumda can veren Tunç’u mahkemeye çağırdılar: Oğlumu siz katlettiniz, neyi soruyorsunuz

BM, Cizre için bağımsız soruşturma istedi: Bodrum haberleri en kaygı vericileri

Yeni rapor: Cizre’deki ‘abluka’da en az 38 çocuk hayatını kaybetti

Resmi açıklama: Cizre’de 20 bin binadan 2 bin 700’ü ağır hasarlı veya yıkık

DBP raporu: Cizre’de 300 kişi hayatını kaybetti

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Halka arz edilen üç şirketin hisselerinde yüzde 185’e varan yükseliş

Halka arz edilen ve yaklaşık iki hafta önce borsada işlem görmeye başlayan üç şirket yüzde 185’e varan oranlarda değerlendi.

Hollywood’da oyuncular ile yapımcılar uzlaştı

Hollywood’da oyuncular, 118 gün süren tarihi greve son veren anlaşmayı onayladı.

Diken’in ‘ihale avcısı’ haberine sansür

Diken’in “Erdoğan’ın yeğeninin ‘ihale avcısı’ eşi Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’na atandı” başlıklı haberi hakkında içerikten çıkarma ve erişim engeli kararı verildi.

Bir suç örgütü lideri daha Türkiye’de yakalandı

İngiltere’nin Kuzey Doğu bölgesinde faaliyet gösteren bir silahlı organize suç örgütünün lideri olan Shaun Monaghan Türkiye’de yakalandı.

Menendez’in evinde bulunan külçe altınlar hırsızlıkla bağlantılı

ABD’li Senatör Bob Menendez’e yönelik rüşvet soruşturmasında evinde bulunan külçe altınların, yıllar önce bir iş adamının evinden çalınan ve daha sonra bulunan altınlar olduğu ortaya çıktı.

Bu, iş insanı ve Menendez arasındaki ‘rüşvet’ bağlantısına dair önemli bir kanıt olarak değerlendiriliyor.

MHP’de ‘Hayır’cı tasfiyesine devam: Buldan ve Serinhisar teşkilatları feshedildi
SAMER anketi: Doğuda yüzde 57.4 ‘Hayır’, yüzde 25.1 ‘Evet’

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 227 gündür hapiste

YAZARLAR

Medeniyetler çatışması, Batı karşıtlığı ve İslamcılığın yeniden inşası

İhsan Dağı

Çok özel bir halk mıyız, neler oluyor, ne yaşıyoruz?

Murat Sevinç

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu… Sandığınız gibi değil

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Kissinger’ın arkasından

Bahadır Kaynak

Alıntıya hakkını ver, çöp-sözlerle doldurma

Mustafa Dağıstanlı

Kürt, Kürtçe şarkı söylüyor ve opera sanatçısı, olacak iş mi!

Murat Sevinç

Seçmenler çıldırmış olmalı

Bahadır Kaynak

GÜNÜN 11’İ

Şeref Oğuz: Haftada dört gün çalışsak ne olur?

Alaattin Aktaş: Faizle oynamasaydık dolar 12, benzin 13, motorin 15 liraydı

Esfender Korkmaz: Bugünkü şartlarda ekonomik kalkınma sağlanamaz

Orhan Uğuroğlu: İYİ Parti’nin kararı iyi mi kötü mü

Aytunç Erkin: Üçok ‘il il’ iki harita hazırladı

Murat Muratoğlu: Mehmet Şimşek’in IMF’nin Türkiye şefi rolünü üstlendiğine inanıyorum

Zülal Kalkandelen: Akşener ikinci kez intihar etti

Fatih Altaylı: Yahu kardeşim, siz emekliye üç kuruş ‘sadaka’ dağıtmayı beceremiyorsunuz

Berkant Gültekin: İYİ Parti limandan ayrıldı

Mehmet Ocaktan: Demek ki iktidarı eleştirmek ‘hainlik’ değilmiş

Zeki Gül: TTB’ye kayyum

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×