BURAK ŞAHİN
buraksahin@diken.com.tr
Soma’da en az 301 kişinin ölümüne yol açan maden faciası sonrasında aralarında şirketin genel müdürü Ramazan Doğru’yla, işletme müdürü Akın Çelik’in de bulunduğu yedi kişi tutuklanırken, Soma Holding CEO’su Can Gürkan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Soruşturmada, madendeki karbonmonoksit seviyesinde olaydan önce anormal artışlar olduğuna dair kanıtlara da resmen ulaşıldı. Savcılığın, gözaltındaki şirket yetkililerine, bir madenin ‘kara kutusu‘ sayılan log dosyalarında yer alan bu bilgileri sorduğu öğrenildi.
Yedi isim tutuklu
Akhisar Başsavcısı Bekir Şahiner’se, şüphelilerin 25’inin gözaltına alındığını, 6’sının tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğini, 4’ünün tutuklandığını açıklamıştı. İşletme Müdürü Akın Çelik, işletme müdür yardımcısı Ertan Ersoy, güvenlik uzmanı Yalçın Erdoğan ve emniyet vardiya amiri Yasin Kurnaz’ın ardından gecenin ilerleyen saatlerinde mahkemeye sevkedilen dokuz kişiden vardiya amiri Hilmi Kazık da tutuklandı.
Sorguları bugün tamamlananarak adliyeye sevk edilen altı isimden maden ocağının emniyet amiri Mehmet Ali Günay Çelik’le birlikte tutuklananların sayısı altıya yükselirken, Naci Kor, İsmail Adalı, Nazmi Cem Nesimoğulları ve Necati Karadeniz denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan Soma Holding CEO’su Can Gürkan’ın savcıya, tüm hukuki sorumluluğun Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru’ya ait olduğunu gösteren bir yetki devri belgesi sunmasının ardından bugün gözaltına alınan Doğru da sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Ramazan Doğru’nun ifadesinde, söz konusu belgede yer alan imzasının sahte olduğunu iddia etmesi üzerine, savcı, ek gözaltı süresi istediği Can Gürkan’ı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.
’50 ppm’nin üzerine çıkmıştı’
CHP Manisa milletvekili Özgür Özel’in DİKEN’e aktardığına göre, savcılığın elindeki ‘kara kutu‘da karbonmonoksit sensör kayıtları bulunuyor; ve bu kayıtlar, olaydan bir hafta öncesine kadar anormal artışlar bulunduğunu, karbonmonoksit seviyesinin 50 ppm’nin üzerine çıktığını gösteriyor.
‘Bilmiyorduk, üzgünüz’
Özel, savcıların şirket yetkililerine buna rağmen neden önlem alınmadığını ve üretime devam edildiğini sorduğunu anlattı. Savcı Şahiner de basın açıklamasında, ilk bilirkişi raporuna göre, olayın trafo patlaması sonucu meydana gelmediğini açıkladı. Rapora göre, olay günü yanan kömür çöktü ve yoğun karbonmonoksitin ocağı kaplaması sonucu yanfın çıktı.
Ancak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilenler arasında bulunan işletme müdürü Akın Çelik’in, sorgusu sırasında sorumluluğun iş sağlığı ve güvenlik kurumunda olduğunu söyleyerek, “Bilmiyorduk, çok üzgünüz” yanıtını verdiği belirtildi.
Kaç yılla yargılanacaklar?
Buna göre, soruşturmada adı geçen isimler TCK’nın ‘taksirle çok sayıda adam öldürme‘ suçuna dair 82/2 maddesinden yargılanacak. Bu madde 2-15 yıl hapis öngörüyor. Ancak beklenti, suçlamanın, TCK’nın kasten adam öldürme suçlamasını ve ağırlaştırılmış müebbet öngören 82/3 maddesine dayandırılması yönündeydi. Bu madde ağırlaştırılmış müebbet öngörüyor. Şirket yetkililerinin bu durumdan memnun olduğu belirtilse de, suçlamalar hazırlık soruşturması sonrasında değişebilir.
Akhisar Barosu zorladı
Öte yandan, sabahtan beri ‘avukat bulamayan‘ şirket yetkililerinin sorgusunun niçin geciktiği de aydınlanmış görünüyor. Buna göre şirket, yetkililerine bilerek avukat göndermedi. Zira yetkililerin, ifadelerinin alınamaması halinde 24 saat içinde serbest kalması gerekiyordu. Ancak Akhisar Barosu CMUK avukatlarını yollayınca, şirket de kendi avukatlarını yollamak zorunda kaldı.