Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz’de gıda sevkiyatının ve nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin yeni bir anlaşma önerisini kabul ettiklerini belirterek, “Ukraynalılar kendileri bundan memnun olmadıklarını söylediler. Görünüşe göre nükleer santralleri bombalama planları zaten vardı” dedi.
Fotoğraf: AA
Dünyanın başlıca tahıl üreticilerinden Ukrayna’nın ihracatı, Rusya’nın Şubat 2022’de başlattığı işgal nedeniyle durmuştu. İşgal altındaki Ukrayna limanlarında hububat ihracının tekrar başlamasına imkan veren tahıl koridoru anlaşması temmuzda Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla imzalanmıştı.
Rusya’ysa kendi tahıl ve gübresini ihraç etme konusunda teminat elde etmişti. Ama Rusya, hala gıda ve gübre ihraç edemediği için şikayetlerini dile getirmişti. Rusya, bu durumu ve Rus topraklarındaki ‘terör’ eylemlerini öne sürerek anlaşmadan çekildiğini duyurmuştu. Türkiye’nin girişimleriyle Rusya, kasım başında, anlaşmada yer alacağını ilan etmişti.
Anlaşma en son 5 Mayıs 2023’te iki ay uzatılmıştı.
Türkiye’nin Karadeniz’de tahıl sevkiyatı anlaşması önerdiğini aktaran Lavrov şöyle konuştu:
* Türkiye bu ilkbaharda (Karadeniz’de) gıda sevkiyatının korunmasına ilişkin anlaşmaları değiştirilmiş bir formatta yeniden başlatma girişiminde bulundu. Biz hazırdık.
* Ukrayna ticari gemilere dokunmama zorunluluğuna ek olarak nükleer santrallerin güvenliğine saygı duyulması gerektiğine ilişkin bir madde yazılması önerisinde bulundu bunu da kabul ettik.
* Erdoğan bunun ileriye doğru bir adım olacağına bizi çok ikna etti, tamamen samimi davrandı ve faydalı olmaya çalıştı. Kabul ettik, ama bunu teklif eden Ukraynalılar kendileri bundan memnun olmadıklarını söylediler. Görünüşe göre nükleer santralleri bombalama planları zaten vardı.