• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Orduya özel KHK: Askeri okullar kapatıldı, kuvvet komutanlıkları bakana bağlandı

31/07/2016 12:08

 

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde dönüşüme neden olacak bir olağanüstü hal kararnamesi yayınlandı.

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters


Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan 669 nolu olağanüstü hal kararnamesiyle alınan önlemlerden satırbaşları şöyle:

* 1389 askerin daha Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmesine karar verildi. Bu askerlerden 125 subay’i, 68 astsubay. Bundan önce de Yüksek Askeri Şura öncesinde kurumdan toplam 149 general ve amiral, 1099 subay ve 436 astsubay ihraç edilmişti.

* Jandarmada aralarında general, subay ve astsubayların olduğu 1196 asker ihraç edildi.

* İhraç edilenler arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Yaveri Levent Türkkan, Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan’ın başyaveri Ali Yazıcı, Konya Jandarma Bölge Komutanı Timurcan Ermiş ve Akar’ın ifadesinde rehin tutulurken gördüğünü söylediği ve ‘ürkütücü’ olarak tanımladığı Albay Fırat Alakuş da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı doğrudan emir verebilecek

* Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, milli savunma bakanına bağlandı. Bundan önce kuvvet komutanlıkları başbakanlığa bağlıydı ve bu sayede özerkti.

* Bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler aynen devam edecek.

* Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ve altındakilerden doğrudan bilgi alabilecek, bunlara doğrudan emir verebilecek. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilecek.

* Başbakan yardımcılar, içişleri, dışişleri ve adalet bakanı da Yüksek Askeri Şura üyesi olacak.

* Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ile asker hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredildi.

Milli Savunma Üniversitesi

* Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay okulları kapatıldı.

* Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve kava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.

* Üniversitenin rektör adaylarını milli savunma bakanı önerecek, başbakan onaylayacak. Cumhurbaşkanı da üç aday arasından rektörü seçecek. Rektör yardımcılarını milli savunma bakanı seçecek.

* Askeri enstitülerin altındaki gerekli akademik birimler, rektörün teklifi üzerine milli savunma bakanlığınca oluşturulacak.

* Askeri okullarda öğrenimine devam eden öğrenciler YÖK tarafından üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak uygun fakülte ve yüksekokullara nakledilecek. Askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarında da aynı yöntem uygulanacak.

Bu yıl mezunlarına rütbe yok, borçlar silindi

* Bu yıl mezun olacak öğrencilere subay ve astsubay rütbesi verilmeyecek.

* Bu öğrencilere üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak YÖK tarafından uygun fakülte ve yüksekokulların diploması verilecek. Bu madde kapsamında hakkında işlem yapılanlardan herhangi bir tazminat alınmayacak.

* Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (31 Temmuz 2016) herhangi bir sebeple TSK’ya bağlı askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan askeri öğrencilere borç çıkarılmayacak. Çıkarılan borçlar silinecek ve başlatılan işlemler durdurulacak. Bundan önceki tahsilatlar ise geri ödenmeyecek.

* Milli savunma bakanlığının gerek görmesi durumunda liseyi bitirmiş ya da üniversite öğrencileri seçildikleri takdirde yurtiçi ve yurtdışındaki yüksekokullarda askeri öğrenci olarak öğrenim yapabilecek.

Askeriyede sil baştan!

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Zelenski ateşkese hazır: Görüşmeler için Vatikan ve Türkiye'yi değerlendiriyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump’a müzakerelere hazır olduklarını söyledi.

'Altın kalpli' katil balinalar, pilot balina yavrularını evlat ediniyor

Bilim insanları katil balina sürülerinin pilot balina yavrularını evlat edindiğini keşfetti.

Trump: Vatikan, Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin çok iyi geçtiğini ve Rusya-Ukrayna müzakerelerinin hemen başlayacağını açıkladı.

Eski Deva Partili vekil Seda Kâya Ösen CHP'ye katıldı

DEVA Partisi’nden istifa eden İzmir milletvekili Seda Kâya Ösen CHP’ye katıldı.

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Tarihin bazı anları vardır; sadece bir milletin yönünü değil, ruhunu da değiştirir.
19 Mayıs 1919, işte tam da böyle bir andır.

Başbakan Yardımcısı Canikli: Sadece Cemaat sempatizanı olanları kamuda tutabiliriz
Hrant Dink cinayetinde askerler dahil 20 gözaltı daha

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 758 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Şükrü Hatun: Sokaklarda şişmanlık taramasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum

Aziz Çelik: Genç istihdamı ve genç işsizliğine ilişkin tablo giderek vahim bir hâl almaya başlıyor

İpek Özbey: Ülkenin geleceğinin emanet edildiği gençler hangi sorunlarla mücadele ediyor?

Müjdat Gezen: Sakın bu şarkıyı yasaklamasınlar?

Orhan Bursalı: Yaşasın 19 Mayıs, yaşasın gençlik

İbrahim Kahveci: Görüntüde büyüyoruz ama gerçekte fakirleşiyor

Abdulkadir Selvi: 'Bir oy CHP'ye, bir oy HDP'ye' derken PKK'nın Lozan'la ilgili değerlendirmelerinden haberiniz yok muydu?

Murat Muratoğlu: Türkiye'de enflasyonun asıl dümeni siyaset rüzgarıyla döner

Deniz Zeyrek: 500 milyon liralık bu kamu zararının hesabı sorulmayacak mı?

Saygı Öztürk: 'PKK'nın silah bırakması' tartışmaları

Erdal Sağlam: 19 Mart krizinin ekonomide yarattığı tahribatın etkisi devam ediyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×