MİT yasa tasarısı, mevcut MİT Kanunu’nun 6’ncı maddesinin 6’ncı fıkrasının son cümlesini metinden çıkartıyor.
6’ncı fıkrada deniliyor ki: “Elde edilen kayıtlar, bu kanunda belirtilen amaçlar dışında kullanılamaz. Elde edilen bilgi ve kayıtların saklanmasında ve korunmasında gizlilik ilkesi geçerlidir.”
Ve metinden çıkarılan son cümle: “Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile, Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır.”
Kayıtları korumayanlar, gizliliği ihlal edenler ya da amaç dışı kullananlar hakkında savcı doğrudan soruşturmaya geçemeyecek.
Hani siz yasa dışı dinlemelere karşıydınız? Neden MİT’e böyle bir zırh kazandırıyorsunuz? MİT, uysa da uymasa da, tıpkı Taraf yazarlarına yaptığı gibi, insanları teknik takibe alacak, kayıtları şantaj maksadıyla bile kullanabilecek. Ama hesap vermeyecek.
“Muhaberat devleti” diyenler hiç de haksız değil.