Ülkelerindeki iç savaştan kaçan binlerce göçmenin Avrupa’ya geçişinde Türkiye ve Yunanistan’dan sonraki üçüncü durak sayılan Makedonya, sınırdaki ‘güvenlik önlemleri’ni ‘şiddetle’ artırdı. Nereye gideceğini bilmeyen göçmenler bir de polislerin saldırısına uğradı.

Polis saldırısında annesinden ayrı düşen çocuklar çaresizce ağlıyor. (Fotoğraflar: REUTERS/Ognen Teofilovski)
Türkiye’nin batı kıyılarından Yunan adalarına geçen çoğunluğu Suriyeli binlerce göçmenin, sonraki durağı Makedonya’nın sınır kenti Gevgeli kenti olmuştu. Her gün yaklaşık 2 bin kişinin Yunan sınırından Makedonya’ya geçtiği belirtilmişti.
Buna karşılık sınırlarında ‘olağanüstü hal’ ilan eden Üsküp hükümeti, önceki gün sınırını kapama kararı almış ve Gevgeli ile Kumanovo kentlerine polis yığınağı yapmıştı. Bunun üzerine sınırda bekleyen göçmenlerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.
BM’den sert uyarı: Göçmenlere saygı gösterin
Polisler, binlerce göçmene biber gazlarıyla saldırırken Birleşmiş Milletler’den (BM) Makedonya’ya sert bir uyarı geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, göçmenlere karşı uygulanan şiddeti eleştirip, “Göçmenlere saygı gösterin” ifadelerini kullandı.
Makedonya içişleri bakanlığı, Yunanistan üzerinden ülkeye girmeye çalışan binlerce göçmen arasında ‘zor durumda olanlar’a sınırı geçiş hakkı verileceğini duyurdu. Ancak bu kişilere de diğer Avrupa ülkelerine transit geçiş kartı verileceği ortaya çıktı. Transit geçiş hakkında sahip olanlar 24 saat içinde ülkeyi terk etmek zorunda.
Amaç Sırbistan’a geçmek
Son iki ayda yaklaşık 44 bin kişinin Makedonya üzerinden batıdaki diğer Avrupa ülkelerine giriş yaptığı belirtiliyor.
Buradan trenlere binen binlerce kişi bu kez Sırbistan sınırına yönleniyor. Soğuk Savaş döneminden kalma sınıra örülen 4 metre yüksekliğindeki duvarı da geçen göçmenlerin Sırbistan’dan sonraki durakları ise Macaristan.
Avrupa Birliği üyesi Macaristan’a ulaşan göçmenler böylece ‘sınırları kaldıran‘ Avrupa Birliği’ne ayak basmış oluyor.
Ancak Macaristan, Sırbistan sınırına dikenli tel çekmeye başladı bile. Göçmenler ise Macaristan, tamamen ‘kapıyı kapatmadan‘ Avrupa Birliği’ne adım atma derdinde.
Göçmenlerin umuda yolculuğu: ‘Değil dört ay, dört yıl geçse de mücadele edeceğim’