• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Liseliler: Siyasetten kaçabilecek durumda değiliz!

20/04/2025 16:21

ONUR ÖNCÜ

@oencueonur

Proje okullarındaki öğretmenlerin tayin edilmesiyle beraber lise öğrencileri de eylemlere başladı. Diken’e konuşan öğrencilerin temel kaygısı ‘gelecek.’


Fotoğraf: Evrensel

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önce diplomasının iptal edilmesi, ardından tutuklanmasıyla birlikte Türkiye’nin birçok yerinden üniversite öğrencileri meydanlara çıkmış, bu kararları protesto etmiş, geleceğe dair kaygılarını dile getirmişti.

‘Geleceksizliğe’ karşı meydanlara inen üniversitelilerin ardından liseliler de sokağa çıktı. Liselilerin eylemleri, proje okullarında görev yapan ve çoğu sendikalı öğretmenlerin tayin edilmesiyle başladı. Öğrenciler önce okul içinde kararı protesto etti, sonra meydanlara çıkarak öğretmenlerini sahiplendi.

Proje okullar ulusal ve uluslarası yarışma ve organizasyonlara öğrenci yetiştiren, öğretmenlerin danışmanlık yaptığı okullar.

Diken meydanlara çıkan liselilerle görüştü.

Biriken enerji taştı

İki liseli öğrenciyle bir araya geldik. M.P 12’nci sınıf öğrencisi. Güvenlik gerekçesiyle hem ismini hem de okulunu yazmıyoruz.

M.P. sokağa çıkma gerekçelerini şöyle anlatıyor:

“Bizim yaptığımız bazı tespitler vardı. O da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından dökülen şu sözcüklerde en iyi şekilde somutlaşıyor: ‘Biz dindar ve kindar bir nesil yaratmak istiyoruz’. Gerçekten buna uygun attıkları adımları görüyoruz. Geçmişten günümüze baktığımızda 4+4, ÇEDES programı… Şimdi de proje okullarıyla Eğitim-Sen’li öğretmenlerin çok büyük bir kısmını okullardan gönderdiler. Böylece birçok okulun içini boşaltmaya, eğitimde öğretmen-öğrenci bağını kısıtlamaya çalıştılar ve oraları daha çok müdahale edilebilir bir alan haline getirmeye çalıştılar. Bir yandan okulları siyasetsizleştirdiler bir yandan da okullara kendi siyasetlerini soktular. Sistem, gençlere hiçbir alan bırakmadı. Bizler geleceksizlikle yüzleşiyoruz. Son müdahaleyle, gerçekten sevdiğimiz saydığımız öğretmenleri okullarından yolladılar. Bu son damlaydı. Biriken enerji bununla birlikte taştı.”

“Saraçhane eylemleriyle birlikte üniversitelilerin sokağa çıkması, söz söylemesi liselileri etkiledi mi?” sorumuza M.P. ‘Evet’ yanıtını verdi.

“Eylem yaptığınız için tehdit aldınız mı?” sorusunuysa şöyle yanıtlıyor M.P.:

“Tehdit aldık. Müdürler bazı arkadaşlarımızla teker teker konuştu. Disiplin üzerinden ‘Size soruşturma başlatırız’ diye tehdit ettiler. Ayrıca polisleri okulların içine aldılar. Bu da aslında okul yönetimlerinin AKP ile ne kadar iç içe olduğunu tekrar kanıtladı.”

Liselilerin okullarda yaptığı oturma eylemleri, meydanlarda gerçekleştirdikleri kitlesel açıklamalar, öğrenciler arasındaki dayanışmayı kuvvetlendiriyor. M.P. bu hissin kendilerine daha da güç verdiğini belirtiyor.

‘Mücadele etmek için kendi ülkemde kalmak istiyorum‘

18 yaşındaki Ece Su Sevil, İstanbul Kadıköy Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi. Liseli öğrenciler olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklamasını okuyan öğrenci.

Ece Su Sevil

İstanbul Kadıköy Lisesi proje okul kapsamında değil. Sevil diğer okullardaki arkadaşlarının sorunlarını görmezden gelemeyeceklerini ve arkadaşlarıyla dayanışma amacıyla eylem yaptıklarını söylüyor.

Sevil sokağa çıkma gerekçelerini şöyle anlatıyor:

“Şu anki dayatılan eğitim sisteminde 13-14 yaşındaki çocuklar çok yoğun bir şekilde sınava hazırlık yapıp, çok büyük emekler gösterip bu liseleri kazanıyorlar. Ama bu liseleri sadece öğretmenleri gönderilsin diye, yerlerine yandaş sendikalardan çocukların gözlerine bakmaya korkan eğitimciler gelsin diye kazanmıyorlar. Lisedeki eğitim ve öğrenimimizi gericileştirmeyi planlıyorlar. Sistematik bir şekilde laikliği müfredattan kaldırmaya çalışıyorlar. Biz bunun için sokaklarda bulunduk.”

Sevil eylemlere katılmak isteyen liselilerin okul idareleri tarafından korkutulduğunu da söylüyor: “Liselilerde çok fazla korkutulan öğrenci var. O yüzden katılmak isteyip de katılamayan da çok liseli var.”

İktidardan eyleme geçen liseliler için “Siyaset yapmayın, okulunuzu okuyun” çağrıları geldi. Sevil bu sözlere katılmıyor ve tereddütsüz “Siyaset yapmalıyız” diyor:

“Çok fazla korku iklimi yaratılmış durumda. Bizim muhalefetimizin çok güçlü olduğunu bildikleri için siyaset yapmayın diyorlar. Liseliler, üniversiteliler hatta ortaokuldaki çocuklar bile şu anda siyasetten kaçabilecek durumda değiller.

“Çünkü eğer sen kantinden karnın açken yemek alamıyorsan bu politik bir şeydir. Bu en basitinden senin siyasetle uğraşmanı gerektirir. Lisendeki öğretmenin gönderiliyorsa, torpille gerici zihniyetli öğretmenler yerine atanıyorsa bu siyasi bir şeydir. Ve biz bundan hiçbir şekilde uzak kalamayız.”

Lise öğrencisi gelecek kaygısına da dikkat çekti:

“Gelecek kaygısı taşıyoruz. Kendi ülkemde bir gelecek göremiyorum. Mücadele etmek için kendi ülkemde kalmak da istiyorum. O yüzden yurt dışı seçeneklerini değerlendirmiyorum. Bizim gibi bütün bir kuşak kendi ülkelerinden bir gelecek göremiyor.”

Liseliler eylemde: Öğretmenime dokunma

Valilik kadrolu öğretmenlerin kovulduğu iddiasını yalanladı: Tayin ve atama süreci

Kategori:Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Zelenski ateşkese hazır: Görüşmeler için Vatikan ve Türkiye'yi değerlendiriyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump’a müzakerelere hazır olduklarını söyledi.

'Altın kalpli' katil balinalar, pilot balina yavrularını evlat ediniyor

Bilim insanları katil balina sürülerinin pilot balina yavrularını evlat edindiğini keşfetti.

Trump: Vatikan, Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin çok iyi geçtiğini ve Rusya-Ukrayna müzakerelerinin hemen başlayacağını açıkladı.

Eski Deva Partili vekil Seda Kâya Ösen CHP'ye katıldı

DEVA Partisi’nden istifa eden İzmir milletvekili Seda Kâya Ösen CHP’ye katıldı.

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Tarihin bazı anları vardır; sadece bir milletin yönünü değil, ruhunu da değiştirir.
19 Mayıs 1919, işte tam da böyle bir andır.

Eski Meclis başkan vekili Işıklar'ın oğlu annesini öldürdü
Tıp merkezlerinde 'planlı sezaryen' yasaklandı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 758 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Şükrü Hatun: Sokaklarda şişmanlık taramasının iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum

Aziz Çelik: Genç istihdamı ve genç işsizliğine ilişkin tablo giderek vahim bir hâl almaya başlıyor

İpek Özbey: Ülkenin geleceğinin emanet edildiği gençler hangi sorunlarla mücadele ediyor?

Müjdat Gezen: Sakın bu şarkıyı yasaklamasınlar?

Orhan Bursalı: Yaşasın 19 Mayıs, yaşasın gençlik

İbrahim Kahveci: Görüntüde büyüyoruz ama gerçekte fakirleşiyor

Abdulkadir Selvi: 'Bir oy CHP'ye, bir oy HDP'ye' derken PKK'nın Lozan'la ilgili değerlendirmelerinden haberiniz yok muydu?

Murat Muratoğlu: Türkiye'de enflasyonun asıl dümeni siyaset rüzgarıyla döner

Deniz Zeyrek: 500 milyon liralık bu kamu zararının hesabı sorulmayacak mı?

Saygı Öztürk: 'PKK'nın silah bırakması' tartışmaları

Erdal Sağlam: 19 Mart krizinin ekonomide yarattığı tahribatın etkisi devam ediyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×