TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, hapisteki milletvekili Can Atalay’a ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının genel kurulda okutulmasını kınadı, yetkilerini kullanacağını söyledi.

TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, bugün Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini ‘yok hükmünde’ sayan AYM kararını genel kurulda okutup Meclis’i kapatmıştı.
CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir de, “Şu haliyle Meclis’in gündeminde AYM kararında ifade edildiği gibi Can Atalay’ın tahliye edilmesi, hakkındaki yargılamanın durması ve gelip görevini yapması vardır. Bu görev sayın Meclis başkanındadır” demişti.
AKP Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta’ysa kararın okunmasını ‘hukuki hiçbir sonuç doğurmayan korsan eylem’ diye nitelemişti.
‘Sırrı Süreyya Önder’e saygısızlık’
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un X hesabından açıklaması şöyle:
* Genel Kurul’da söz alan siyasi partilerin temsilcileri TBMM Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder için geçmiş olsun dileklerini sunmuştur. Danışma Kurulu’nda oluşan bu ortak iradeye rağmen birleşimin sonunda TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı olarak, Kâtip Üye Sibel Suiçmez’e Anayasa Mahkemesinin Can Atalay hakkında vermiş olduğu kararın hüküm kısmını okutmuştur.
* TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca’nın Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı olarak bir metni kâtip üyeye okutması hem yetki aşımı hem de hukuken yok hükmündedir.
* Genel kurulda TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e bütün siyasi partiler tarafından geçmiş olsun mesajlarının verildiği oturumda teamüllere ve siyasi nezakete sığmayan bir davranışla TBMM hukuka aykırı bir uygulamaya maruz bırakılmıştır. Bu davranış aynı zamanda TBMM Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder’in şahsına yapılmış bir saygısızlıktır. Ayrıca İçtüzük’ün 15’inci maddesine göre TBMM başkan vekilleri, genel kurul birleşimlerini TBMM başkanı adına yönetir. Başkan vekillerinin hangi birleşim ve oturumları yöneteceğini, gündemin ‘Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları’ kısmında yer almasını ve gündeme girecek işleri TBMM Başkanı belirler.
* Hiçbir TBMM başkan vekili, TBMM başkanı’nın iradesi hilafına, temsil ettiği bu makamın yetkilerini kullanamaz. TBMM başkanı tarafından belirlenmeyen herhangi bir husus, Genel kurul gündemine getirilemez. TBMM başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM başkan vekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum.
Ne olmuştu?
Avukat Can Atalay, 25 Nisan 2022’de Gezi davasında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Atalay, 14 Mayıs 2023’te Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildi.
AYM, Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı verdi ancak hem İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi hem Yargıtay kararları tanımadı.
30 Ocak 2024’te Yargıtay kararı esas alınarak Atalay’ın vekilliği düşürüldü. AYM, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini ‘yok hükmünde’ saydı.
Meclis, 16 Ağustos 2024’te Atalay için olağanüstü toplandı ancak Atalay’la ilgili AYM kararı okunmadan Meclis tatil edildi. Bunun üzerine CHP, meclisi 10 Eylül’de ikinci kez olağanüstü toplanmaya çağırdı.
Can Atalay, “AYM kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak anayasa ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır. Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır ve giderek ağır bir vebale dönüşmektedir” dedi.
Kurtulmuş ikinci kez olağanüstü toplantı çağrısını reddetti.