TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in Can Atalay için ikinci kez olağanüstü toplanmayacağını duyurdu.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydığı Atalay için Meclis 16 Ağustos’ta olağanüstü toplanmıştı. Görüşmeler sırasında Alpay Özalan ve AKP’liler Ahmet Şık’a saldırmıştı.
Müdahaleye etmeye çalışan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’inse kaşı açılmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Özalan’la beraber Şık’ı da eleştirmişti.
Şık ve Özalan’a kınama cezası verilmiş, Atalay’la ilgili AYM kararı okunmadan Meclis tatil edilmişti.
Bunun üzerine CHP, meclisi 10 Eylül’de ikinci kez olağanüstü toplanmaya çağırmıştı.
Can Atalay da “Anayasa Mahkemesi kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak Anayasa’nın ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır. Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır ve giderek ağır bir vebale dönüşmektedir” demişti.
Kurtulmuş olağanüstü çağrısını reddetti.
CHP grubuna gönderilen yazıda şöyle denildi:
“Genel Kurul söz konusu birleşimde konuyu detaylıca müzakere etmiş ve iradesini mezkur oylamalarla açıkça ortaya koymuştur. 3 Eylül 2024 tarihli olağanüstü toplantı çağrınız ile 16 Ağustos 2024 tarihli 114’üncü birleşimde görüşülen genel görüşme önergeniz, konu olarak aynı mahiyettedir. Aynı konunun kısa bir süre içinde yeniden olağanüstü toplantı çağrısı şeklinde TBMM Başkanlığına sunulması olağanüstü toplantı kurumunun hukuki mahiyeti ile örtüşmemektedir.
Can Atalay hakkında yeni bir hukuki durum yokmuş
Ayrıca Şerafettin Can Atalay hakkında yetkili adli mercilerden kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırıldığına dair bir karar başkanlığımıza ulaşmamıştır. Dolayısıyla yukarıda belirtilen görüşmelerin yapıldığı 16 Ağustos 2024 tarihinden bugüne Şerafettin Can Atalay hakkında yeni bir hukuki durum oluşmamıştır.
Bununla birlikte olağanüstü toplantı çağrısına konu olan Meclis araştırma önergeniz başkanlığımızca işleme alınmış olup Anayasa’nın 93’üncü ve içtüzüğün 1’inci maddeleri gereğince TBMM’nin çalışmalarına devam edeceği 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla TBMM Genel Kurul gündeminin ‘henel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair öngörüşmeler’ başlıklı 6’ncı kısmında yerini alacak ve genel kurulun gündemine göre ilerleyen günlerde öngörüşmesi yapılabilecektir.
Bu bağlamda belirtilen hususlar çerçevesinde olağanüstü toplantı talebiniz karşılanamamaktadır.”