TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü Meclis toplantısına AKP’lilerin saldırısı damga vurdu.
Oturumu 30 Ocak’ta Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülme kararını okuyan AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın yönetmeye başladı.
AKP’liler kuliste bekleyip yoklamaya girmedi. Muhalefet vekilleri 228 katılımı sağlayınca TBMM Genel Kurulu açıldı.
Tansiyon ilk dakikalardan yükseldi.
Kürsüye gelen TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, AKP sıralarına bakarak “Sizde hiç utanma yok! Haysiyetiniz yok!” dedi. Bunun üzerine AKP’liler kürsüye yürüdü. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Kes sesini” diye seslendi.
AKP’li Alpay Özalan arkadan yaklaşarak Şık’a yumruk attı.
TİP’li Sera Kadıgil, Özalan için, “Önce Ahmet Şık’a vurdu. Gülistan hanımın kaşını yardı. Bu faşist sürüsü yaptı” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşının açıldığını söyledi: “TBMM Genel Kurulu’nda Can Atalay için düzenlenen olağanüstü oturumda kan aktı.”
Ne olmuştu?
Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilen avukat Can Atalay Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti. Yargı ve yasama tahliye yönünde adım atmayınca Atalay, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM de Atalay’ın ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Yüksek mahkeme ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliyesine karar vermişti.
AYM kararı, Atalay hakkındaki hükmü veren 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiş, kararı uygulaması beklenen mahkeme topu Yargıtay’a atmıştı.
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, AYM’nin kararına uyulmamasına, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ve başkan Zühtü Arslan dahil tahliye yönünde oy kullananan dokuz AYM üyesi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
Atalay’ın avukatları karara karşı Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne itirazda bulunmuş ancak itiraz reddedilmişti.
Son olarak AYM, Gezi Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna hükmetmişti. Kararın gerekçesinde ‘hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı’ ifade edilmişti. 22 Şubat tarihli gerekçeli karar 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.
Bunun üzerin avukatlar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye için başvuruda bulunmuş, Atalay da tahliyesini ve milletvekilliğinin yeniden tanınmasını talep etmişti.
CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, TİP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi de ortak dilekçeyle Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmıştı.
Meclis başkanlığı 16 Ağustos Cuma günü 15:00’te Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmıştı.