Artvin’in Yusufeli ilçesinde keşfettiği kertenkele türüne vefat eden annesinin adını veren Dr. Mehmet Kürşat Şahin “Hepimiz göçüp gitsek de ‘Saliha kertenkelesi’ sonsuza kadar var olacak” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Şahin uzun yıllardır sürüngen ve amfibi canlılar üzerine çalışıyor.
Kaçkar Dağları’ndaki arazi incelemeleri sırasında keşfettikleri kertenkele türü hakkında konuşan bilim insanı, “Yeni bir tür olduğunu anlayınca çok heyecanlandım. Yanımda Gümüşhane Üniversitesinde görev yapan Doç. Dr. Muammer Kurnaz vardı, göz göze geldik ve heyecanla birbirimize sarıldık” dedi.
Keşfin yapıldığı Barhal Vadisi’nin güneşlenme süresinin diğer vadilere kıyasla oldukça kısa olduğunu belirten Şahin, bu özgün ekolojik koşulların türün yaşam alanını da sınırladığını belirtti.
Diğer kertenkele türleri vadinin farklı bölgelerini tercih ederken keşfedilen yeni türün sadece küçük bir alanda güneşlendiğini söyleyen bilim insanı şöyle konuştu:
“Keşfettiğimiz kertenkele sadece 150 metrelik kaya blokuyla beş, altı metrelik bir kaya yüksekliğinde yani yaklaşık 750 ila 900 metrekarelik bir alanda yaşıyor. Çevresindeki diğer kertenkelelerden de genetik olarak hayli uzak.”
Kertenkelenin keşfinden sonra isim koyma süreciniyse Şahin şöyle anlattı:
* İlk başta bulunduğu yer olan Barhal Vadisi’nin adını vermeyi düşündük. Fakat o dönem benim için çok zordu, bir hastalık nedeniyle annemi kaybetmiştim. Trabzon’da annemi defnettikten sonra arkadaşım Kurnaz taziyeye geldi.

* Orada babama keşfimizden bahsederek, keşfimize annemin adı ‘Saliha’ ismini koymamızı önerdi. Ailecek çok duygulandık. Çünkü bu, dünya için yeni bir tür.
* Genç yaşta bu türün kaşiflerinden biri olabildiğim için annemin benimle gurur duyduğuna inanıyorum. Habitatı bozulmadığı sürece adıyla sonsuza kadar yaşayacak.
* Hepimiz göçüp gitsek de ‘Saliha kertenkelesi’ sonsuza kadar var olacak. Hala duygulanıyorum.