İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kabataş’ta yapmayı planladığı transfer merkezinin şehrin yapısına zarar vereceğini savunan İstanbul Kent Savunması, ‘Kabataş’a dev beton martı neden konamaz?’ başlığıyla 10 maddelik, görselli bir metin hazırladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Kabataş’ta yapılacak transfer merkezi için Hakan Kıran’ın tasarladığı ‘kanat çırpan dev martı’ biçimli bir projeyi onaylamıştı. Kıran, Süleymaniye’yi gölgede bıraktığı gerekçesiyle çokça eleştiri alan Haliç Metro Köprüsü’nün de mimarı.
İBB, Kabataş Meydanı’nda raylı sistem, deniz ve karayolu ulaşımını entegre hale getirmek için 83 bin metrekarelik bir alanda yayalaştırılmış yeni bir meydan düzenlemesi yapılacağını açıklamıştı.
Vapur, deniz otobüsü ve motor iskeleleri yenilenirken, Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki trafiğin yeraltına alınması, meydan altında müze, sergi salonları ve otopark inşa edilmesi planlanıyor.
Projenin 28 Temmuz 2016 Perşembe günü başlayacağı kaydedilen açıklamada Kabataş’taki vapur, motor ve deniz otobüsü iskelelerinin de bu tarihten itibaren başka iskelelerden hizmet vereceği belirtildi.
İstanbul Kent Savunması da Kabataş’taki martı projesine 10 maddelik bir metin yayınladı. Projede kamu yararı bulunmadığı vurgulanan metinde Boğaz’ın ekosistemine zarar verileceği uyarısında bulunuldu.
*Kamu yararı yok
En az üç sene Kabataş iskeleleri kullanılamayacak. Açıldığı zaman da halka bugünkünden daha iyi bir hizmet vermeyecek.
* Kamu hizmeti değil rant
Yapılmak istenen devasa bir yapı ve inşaatla rant sağlanması, transfer merkezi için bu kadar büyük bir inşaat projesine ihtiyaç yok.
*Hukuka ve imara aykırı
İstanbul çevre düzenleme planında yok. Koruma mevzuatına, şehircilik bilimine aykırı. Boğaziçi imar yönetmeliğine uygun değil. ÇED raporu mevcut değil. Sahil güvenliği onayı yok.
*Beton yığını – denizin doldurulması
83 bin metrekare beton yığını söz konusu. Boğaz’ın ekosistemine zarar verecek.
*Sahil vatandaşa kapatılacak
Sahil alışveriş merkezi ve otoparklarla İstanbullulara kapatılacak. Kabataş’ta deniz kenarına ulaşamayacağız.
*SİT alanına zarar verecek
Bir yanda Mimar Sinan’ın Molla Çelebi Camisi diğer yanda Valide Sultan Cami ve Dolmabahçe Sarayı’nın olduğu sahil şeridinin tarihi dokusu tamamen bozulacak.
*Düzenlemeye ihtiyaç var
Etap etap çalışlamalarla iskeleler rehabilite edilebilir. Kabataş şu anda da bir transfer merkezi. Basit iyileştirmelerle kamu yararına uygun şekilde o alan geliştirilebilir.
*Tramvay ve füniküler de kapanacak
Kabataş 3 sene kullanılamayacak. Hem o bölgede yaşayanlar hem de ulaşım için orayı kullananlara maliyeti çok ağır olacak.
*Deprem riski
Deprem riski olan bir bölgede denizin doldurularak böyle büyük bir inşaat yapılması ve kullanıma açılması çok tehlikelidir.
*Demokratik, bilimsel değil
Kimseye danışılmadı. Gerekli izinler alınmadı. Ulaşım istatistik bilgileri yok. Katılımcılık yok.
İstanbul Kent Savunması başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ve meslek grubu, yarın (27 Temmuz Çarşamba) saat 18.00’e çağrı yaptı.
Kent Savunması tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sen de gel, İstanbul’a, tarihine, kültürüne, doğasına ve kolektif hafızasına karşı işlenecek en büyük suçlardan biri olan bu projeye karşı hep birlikte ‘Kabataş’a Dokunma!’ diye haykıralım” denildi.

Kabataş’ın mevcut hali (Görseller: politeknik.org.tr)
Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları (Politeknik) üyesi mimarlar da Martı Projesi’nin yapılması halinde Kabataş’ın nasıl bir görünüme bürüneceğini modelledi.

Martı Projesi’nin ardından Kabataş…
Kabataş’a ‘martı’ biçimli transfer merkezi için iskelelerde değişikliğe gidilecek
Kabataş’a ‘kanat çırpan dev martı’ biçiminde transfer merkezi