IŞİD'in Tel Abyad'da 500 metrelik tüneli bulundu: 'Türkiye'ye geçiş için kazılmış olabilir'

YPG-YPJ güçlerinin IŞİD’den temizlediği Suriye’nin kuzeyindeki Tel Abyad’da yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir tünel bulundu.

‘Hava saldırılarına karşı kazıyorlar’

tunel isid

Hawar Haber Ajansı’nın haberine göre, kentin IŞİD’den temizlenmesinin ardından yürütülen tarama çalışmalarında 3 metre derine kazılmış, 500 metre uzunluğunda bir tünel kazıldığı farkedildi.

Kentteki kaynaklar, IŞİD’in bu tüneli son zamanlarda hava saldırılarına karşı kazmış olabileceğini söylerken, bazıları da tünelin Türkiye’ye girişleri kolaylaştırmak için kazılmış olabileceğini düşünüyor.

Habere göre, IŞİD bu tüneli askeri ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye’ye kadar uzatmak amacıyla kazmış olabilir. Suriye’nin kuzeyinde YPG-YPJ güçleriyle sert bir savaşın sürdüğü Kobani kuşatması sırasında IŞİD militanlarının Türkiye sınırından geçiş yaptığı da kameralara yansımıştı.

Tüneli bulanlardan YPG savaşçısı Kemal Ciwan, kenti IŞİD’den almalarının ardından tarama çalışmaları sırasında tüneli farkettiklerini belirterek şunları söyledi: “Bu faaliyet sırasında çetelerin kent içinde ve çevresinde kazdığı bir çok tüneli fark ettik. Ancak anlaşılan çeteler bu tünelleri bitirmeye zaman bulamadılar. Sanırım bu tüneller yoluyla Türkiye topraklarına açılan bir hat oluşturmak, yine bir hattını da kent merkezine ulaştırmak istiyorlardı. Yine güçlerimize karşı direnebilme ve korunma amacıyla da kullanmak istemişlerdir. Kentte uzun süre tutunabileceklerini hesaplıyorlardı. Ancak YPG ve Burkan El Firat güçlerinin hamlesine karşı fazla tutunamadılar.”

Yaklaşık 2 metre yükseklik ve 1.5 metre genişliğindeki tünel şöyle görüntülendi: