Irak birliklerinin, Kerkük’teki K1 hava üssü ve kentin kuzeybatısında yer alan petrol sahalarının ardından, kent merkezindeki idari binaları da herhangi bir çatışma olmadan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (KBY) bağlı güçlerin elinden aldığı bildirildi.

Fotoğraflar: Reuters
Irak ordusu geceyarısı Kerkük’e doğru harekete geçmiş, hedef K1 hava üssü ve petrol sahaları olarak açıklanmıştı.
Irak birlikleri K1 hava üssünü aldıktan sonra Kuzey Petrol şirketi tesislerine doğru ilerleyerek ve Baba Gürgür petrol sahasında ve Kuzey Petrol rafinerisinde mevzi aldı.
Irak ordusu, K1 üssünden sonra Kerkük Havalimanı’nı da ele geçirdi.
Son haber ise Iraklı askerlerin Kerkük merkezine girip idari binaları da ele geçirdiği yönünde. Görgü tanıkları valilik binasındaki KBY bayrağının indirilip Irak bayrağının çekildiğini söyledi.
Ordudan yapılan önceki açıklama, birliklerin Kerkük merkezine girmek üzere aldıkları bir emir olmadığı yönündeydi, açıklamada birliklerin amacının ‘şehrin etrafındaki bölgeyi emniyete almak’ olduğu söylenmişti.
Irak Başbakanı Haydar el Abadi, ordu güçlerinin Kerkük çevresinde harekete geçmesinin, federal otoriteyi sağlama amacı taşıdığını söyledi.
Abadi yerel halka askeri kuvvetlerle işbirliği yapma, peşmerge güçlerine ise ‘görevlerini federal liderlik çatısı altında’ yürütme çağrısı yaptı.
ABD liderliğindeki koalisyon güçleri ise bölgede çatışma yaşandığına dair haberlerin ‘yanlış anlaşılma’ olduğunu açıkladı ve gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınılması çağrısında bulundu.
Irak Petrol Bakanlığı’ndan bir yetkili de Kerkük’teki petrol ve doğalgaz üretiminin, merkezi hükümetin Kerkük’ü KBY’ye bağlı güçlerin elinden almak için başlattığı askeri operasyona rağmen olağan biçimde sürdüğünü belirtti.
Reuters’a açıklama yapan yetkili, “Bazı Kürt yetkililerle yaptığımız anlaşmaya göre petrol ve doğalgaz tesisleri çatışmaların dışında kalacak” dedi.

Harita: BBC
Askeri operasyonda görevli bir Irak ordusu yetkilisi de, “Kardeşlerimiz olarak gördüğümüz bazı Kürt liderler devlete ait olan Kuzey Petrol ve Kuzey Doğalgaz şirketlerinin kontrolünü devretmeyi kabul etti” dedi.
Öte yandan, Bağdat, Kürt yönetiminin Kerkük’teki petrol sahasından yapılan üretimi aksatmasını önlemek için güvenlik güçlerini kullanmayı düşündüğünü açıkladı.
Irak Kuzey Petrol şirketi sözcüsü Reuters’a şunları söyledi: “Irak petrol bakanlığı Kerkük sahasından petrol sevkiyatını aksatacak bir adım atmamaları için Kürt yetkilileri uyardı. Kürt yetkililerden Kerkük petrol sahasında üretimin güvenlik gerekçesiyle durdurulacağına dair sinyaller aldık ancak bunun yalnızca Bağdat’a baskı yapmak için bir bahane olduğunu fark ettik. Bu bir işe yaramaz. Üretim akışını sürdürmek için tüm seçenekler masada. Güvenlik güçlerinin Kürt petrol ekiplerine müdahale etmesi ve bunların Kerkük petrol sahasındaki üretimi aksatmalarını önlemesi için merkezi hükümet ve petrol bakanlığı ile eşgüdüm içinde çalışıyoruz.”
Bölgede yayın yapan medya organları ise Peşmerge’nin Bai Hassan ve Havana petrol sahalarının kontrolünü yeniden sağladığını aktarıyor.
Reuters haber ajansına konuşan Bağdatlı bir yetkili, yakın bir zaman içinde Kerkük’teki tüm petrol sahalarının kontrolünün ele geçirileceğini söyledi.
KBY Başkanı Mesut Barzani’nin sözcüsü Ari Mamchae, ‘Irak güçleri Kürtlere karşı savaş başlattı’ diye konuştu.
Mamchae, “Ne yazık ki Irak hükümeti masaya oturup bizimle konuşmak yerine, askerlerini göndererek bize saldırmaya başladı. Konuşma taleplerimizi reddederek bize karşı savaş başlattılar” dedi.
Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw da Tal Alwad ve Tazehurmatu’daki peşmergelerin, bulundukları yerlerden çatışmadan çekildiğini bildirdi.