Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) referandumu sonrası, Kerkük ve Musul için adım atacaklarını söyledi.
İran ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, Kürdistan yönetiminin ‘referandum sarhoşluğu’ içinde olduğunu, nasıl adım attığının farkında olmadığını, neye güvenerek referanduma gittiğini anlayamadığını kaydetti.
Erdoğan, referandumun iptal edilmesi halinde ‘Türkiye’nin tatmin olacağını’ ifade etti.
Kürdistan’a Kosova’yı örnek gösteren cumhurbaşkanı, Kosova’nın 114 ülke tarafından tanınmasına rağmen “Devletim” diyemediğini, Kürdistan’a da İsrail haricinde destek verenin olmadığını aktardı.
Erdoğan, “Dolayısıyla kendisinin bu işi bitirmesi lazım, başka çaresi yok. Aksi halde, belli bir takvim içerisinde adımları atmak durumunda kalacağız” dedi.
‘Kerkük ve Musul için adım atacağız’
Cumhurbaşkanı, referanduma dahil edilen, Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kerkük’e de sözü getirdi: “Kerkük çok hassas. IKBY de malum, genelde, Kerkük’le ilgili olarak ‘Burası benim’ havası oluşturmak istedi. Halbuki oralar özellikli bölgelerdir. Dolayısıyla, orada hiç kimse, ‘Burası benimdir’ havasına giremez. Orada bir defa Türkmenler var, tarihine baktığımızda burada Türkmenlerin geçmişe yönelik çok ciddi sahiplenme hakkı var. Biz diyoruz ki; ‘Orada kimler yaşıyorsa biz onların hukukunu koruyalım.’ Ama iyi biliyoruz ki Kürtlerin orada hiç bir hukuku yok. Onlar aslında şu anda orada işgalci konumundalar. Ellerinde güç var, o gücü kullanarak Kerkük’e hep girme gayreti içinde oldular. Ama şu anda merkezi yönetim Kerkük’e yönelik gerekli adımları atacak. Irak, İran’la görüşmelerimiz sürüyor. Atılması gereken adımlar neyse atılacak. Kerkük için de atacağız, Musul için de atacağız. Biz oralarda yaşayanların, oraların gerçek sahiplerinin yanında olacağız.”
Diyaloga kapı kapalı
Erdoğan, Kürdistan yönetiminden yumuşama sinayi olmadığını da belirterek “Alt seviyede olsa IKYB ile bir temas var mı?” sorusuna “Şimdi bizim o tür bir temas gayretimiz yanlış olur” yanıtını verdi.
‘Makaram sarı bağlar…’
Cumhurbaşkanı, “Neticede ne olacak? Türkiye ne bekliyor?” sorunu da şöyle yanıt verdi: “Netice, Barzani ve avanesi bu işten vazgeçecekler. Zaten yaptıkları işin hiçbir hukuki zemini yok. Uluslararası hukuka zaten aykırı. Federal parlamentodan bunu geçmesi lazım; bunun federal parlamentodan onay alamayacağı da zaten kesin. Irak merkezi hükümeti buru resmen açıkladı da. Irak Anayasa Mahkemesi de referandum kararını askıya almış, bunun durdurulması gerektiğine hükmetmişti. Hani meşhur bir söz vardır ya: ‘Makaram sarı bağlar kız söyler gelin oynar…’ Bunların hali bu.”
Erdoğan, sınır kapısı mesajı da verdi: “Biz, gerek İran tarafını gerek Suriye tarafını kullanarak, Bağdat’a biz mümkün olduğunca taşımacılığımızı yapacağız. Yani Kuzey Irak’ın güneyine taşımacılığımızı yapacağız. Tabii bu tür dönemlerin, şüphesiz faturaları da olur.”