Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşat Salihi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (KBY) bağımsızlık referandumunun 15 yıllık bir süreç olduğunu, Türkiye’nin bile buna karşı yeterince tutum almadığını söyledi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (KBY) referandum tüm itirazlara rağmen gerçekleşti. Seçimden beklendiği gibi bağımsızlık çıktı. Şimdi Kürdistan yönetiminin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.
Kerkük’ün de Kürdistan’dan sayıldığı referandumu boykot eden Türkmenlerin endişeli bir bekleyiş sürüyor.
DHA’ya konuşan ITC lideri Erşat Salihi, Kürdistanın daha önce oyalama taktiği uyguladığını, Bağdat’tan vakit kazanmak istediklerini söyledi.
Buna gerekçe olarak liderlik kavgasını, parasızlık krizini ve memurlarla yaşanan sorunların gösteren Türkmen lider şunları kaydetti: “Bu bölgede gerçekleşen bir proje vardır. Bu proje artık hayata geçmiştir. Proje zaten belliydi. Bu proje eskidir. Biz 15 yıldan beri bağırdık, çağırdık. Çünkü canımız yanıyor. Ama kimse kulak vermedi. Ne merkezi hükümet, ne İran, hatta Türkiye bile yeterince tutum göstermedi. Özellikle anayasa yazıldığı zaman bugünün bombası bırakıldı. Bizim canımız yandığından dolayı biz bağırdık, çağırdık. Ama birgün herkesin parmağının ucu yanacaktı. Şimdi herkes kalktı. Yine de sitem etmiyoruz. Eğer şimdi de kalkmış olsalar iyidir. Onların kolları yanmasın. Şu anda onların parmağı yanıyor.”
‘Tek seçenek askeri müdahale’
Salihi, Kürdistan yönetiminin diyalog istemdiğini, isteseydi bunu yapabileceğini anlatarak birçok görüme yaptığını, Kürtlerle siyasi çözüm için kimsenin adım atmadığını ifade etti.
ITC başkanı şöyle devam etti: “Kuzey Irak yönetimi siyasi çözümün yanında değil, emrivaki siyasetin yanındadır. Bu siyaset askeri müdahaledir. Anlaşmazlık denilen bölgelerde referandum Peşmergenin silahlı gücüyle, silahlı katılımıyla oldu. Burada Bağdat ve hükümet yok. Polis teşkilatı da Bağdat’tan gelen emre göre katılmadılar. Demek ki burada üç günden beri güvenliği sağlayan taraf Peşmerge, asayiş, KDP ve KYB teşkilatlarıydı. Demek ki bu referandum silah zoru altında gerçekleşti. Burada diyalogu kestiler artık. Yani askeri müdahale ettiler. Bunlara karşı askeri müdahale olmadı. Kesinlikle çözüm noktasına gelmek için askeri müdahaleden başka hiçbir şey kalmadı.”
Salihi, Habur Sınır Kapısı’na Bağdat’tan 41 memur gönderildiğini belirterek İran’la olan sınıra da personel gönderileceğini kaydetti.