Irak ordusuna bağlı birliklerin Kürtlerin elinde bulunan Kerkük yakınlarındaki petrol sahaları ve bir hava üssüne doğru harekete geçtiği, bir iki saat içinde ‘bölgedeki geniş bir alan’da denetimi ele aldığı bildirildi.

Fotoğraflar: Reuters (Arşiv)
Irak ordusundan bir general, hedeflerinin şehrin batısındaki K1 hava üssü olduğunu söyledi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (KBY) yapılan açıklamada ise, “Irak birlikleri Kerkük’ün güneyindeki Taza’dan kapsamlı bir harekat başlattı. Niyetleri şehre girip K1 üssünü ve petrol sahalarını ele geçirmek” dendi.
Karışık mesajlar
Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde’ geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.
Buna karşılık aynı haberde, Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin, orduya Kerkük’te güvenliği ‘peşmergelerle eşgüdüm içinde’ sağlama emri verdiği de belirtildi.
Çatışma haberi
Peşmerge, Tuzhurmatu yakınlarında çatışma çıktığını bildirdi.
KBY Başkanı Mesut Barzani’ye yakın Rudaw’ın haberine göre Kerkük’te bazı mahallerde Şii milislerle Peşmergelerin çatışması sürüyor.
Kerkük kaynayan kazan
KBY 25 Eylül’de merkezi yönetimin karşı çıkmasına rağmen düzenlediği referanduma Kerkük’ü de dahil etmişti.
Kerkük, nüfus yapısı nedeniyle henüz Kürdistan’a mı yoksa merkeze mi bağlı olduğu kararlaştırılmayan tartışmalı bir bölge.
Referandumda Kerkük’ün de Kürdistan’dan sayılması sonrası, Bağdat Kürt Peşmergelerin Kerkük’ten çekilmesini istemişti.
Peşmerge, IŞİD’le mücadele kapsamında geldiği kentte 2014’ten beri varlığını sürdürüyor. Geçen günlerde Kürdistan Güvenlik Konseyi, ordunun Kerkük’e saldıracağını ifade etmişti.
Irak ise bu iddiayı yalanlamıştı. Kürdistan yönetimi, bölgeye on binlerce Peşmerge göndermişti.
Bağdat yönetimi, KBY’yi Kerkük’e PKK’lıları yerleştirmekle suçlayıp bu hamleyi ‘savaş ilanı’ diye nitelemiş, KBY iddiayı yalanlamıştı.
Şii Haşdi Şabi milislerinin de eşlik ettiği ordunun harekatı, Bağdat’ın Erbil’e ilettiği altı talebin karşılanmaması üzerine geldi.
Merkezi yönetim, iki gün önce Kerkük’teki petrol kuyularının ve Keywan (K1) Askeri Üssü’nün kendilerine devrini talep etmişti.
Diyalogun tek şartı
Bağdat’la diyaloga hazır olduğunu duyuran Erbil, referandumu iptal etmeyeceğini bildirmişti.
Ancak Bağdat’ın diyalog için başlıca şartı referandumun iptali.