İBB davası: Kime, ne kadar ceza isteniyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ davasında ilk duruşma 9 Mart 2026’da. İddianamede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil yedi kişi ‘suç örgütü yöneticisi‘ olmakla suçlanıyor. Peki bu isimler kim, ne kadar ceza isteniyor?

Murat Ongun, Ekrem İmamoğlu ve Fatih Keleş (soldan sağa) Fotoğraflar: TRT, AA, İBB

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

‘Suç örgütü kurmak ve lideri olmak’la suçlanan İmamoğlu’na 849 yıldan 2 bin 430 yıl altı aya kadar hapis cezası isteniyor.

İmamoğlu’na yöneltilen suçlamalar şöyle: ‘Suç işleme amacıyla örgüt kurmak’, ‘kişisel verilerin kaydedilmesi’, ‘kişisel verileri ele geçirme ve yayma’, ‘suç delilerini gizleme’, ‘haberleşmenin engellenmesi’, ‘kamu malına zarar verme’, ‘rüşvet’, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’, ‘irtikap’, ‘kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık’, ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘çevrenin kasten kirletilmesi’, ‘Vergi Usul Kanunu, Orman Kanunu ve Maden Kanunu’na muhalefet’.

Altı kişi ‘örgüt yöneticiliği’yle suçlanıyor

İddianamede aralarında İBB yöneticilerinin de olduğu altı kişi ‘örgüt yöneticisi’ olmakla suçlanıyor. O isimler, istenen cezalar ve haklarındaki suçlamalar şöyle:

İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş

Keleş’e 556 yıl sekiz aydan 1542 yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor.

Keleş’e yöneltilen suçlamalar şöyle: ’48 kez rüşvet’, ‘rüşvet alma’, ‘rüşvet verme’, ’55 kez ihaleye fesat karıştırma’, ’39 kez kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘sekiz kez suç gelirlerini aklama’, ‘Maden Kanunu’na muhalefet’, ‘Orman Kanunu’na muhalefet’, ‘çevre kirliliğine neden olma’, ‘Vergi Usul Kanunu’na muhalefet’, ‘irtikap’, ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ ve ‘haberleşmenin engellenmesi’.

Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun

Ongun’a 287 yıl altı aydan 779 yıl altı aya kadar hapis cezası isteniyor.

Ongun’a yöneltilen suçlamalar şöyle: ‘Rüşvet’, ’53 kez ihaleye fesat karıştırma’, ’33 kez kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘kişisel verileri başkasına verme, yayma veya ele geçirme’, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ ve ‘suç gelirlerini aklama’.

İBB Meclisi İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız:

Yıldız’a 86 yıldan 251 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Etkin pişmanlık faydalanan Yıldız tahliye edilmişti.

Yıldız’a yöneltilen suçlamalar şöyle: ‘Rüşvet’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’

İşadamı Adem Soytekin

Soytekin’e 67 yıldan 194 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Soytekin etkin pişmanlık faydalanıp tahliye edilmiş, daha sonra beyanlarda çelişki olduğu gerekçesiyle yeniden tutuklanmıştı.

Soytekin’e yöneltilen suçlamalar şöyle: ‘Rüşvet’, ‘zincirleme şekilde rüşvet’, ‘irtikap’ ve ‘suç gelirlerini aklama’.

İşadamı Murat Gülibrahimoğlu

Gülibrahimoğlu’na 19 yıl altı aydan 51 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Gülibrahimoğlu firari ve kırmızı bültenle aranıyor.

Gülibrahimoğlu’na yöneltilen suçlamalar şöyle: ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘suç gelirlerini aklama’, ‘evrakta sahtecilik’, ‘Maden Kanunu’na muhalefet’, ‘Orman Kanunu’na muhalefet’, ‘çevre kirliliğine neden olma’ ve ‘Vergi Usul Kanunu’na muhalefet’.

Hüseyin Gün

Gün’e 20 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Gün, İmamoğlu ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın ‘casusluk’la suçlandığı dosyada tutuklu.

Gün’e yöneltilen suçlamalar şöyle: ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ‘kişisel verileri başkasına verme, yayma veya ele geçirme’

İddianamede Ongun, Gülibrahimoğlu, Soytekin, Yıldız ve Gün için ayrıca şu talep var: “Örgüt tarafından işlenen tüm suçlardan ayrıca fail olarak cezalandırılsınlar.”

Yine Soytekin, Gün ve Yıldız’a ‘etkin pişmanlık’ nedeniyle ceza indirimi isteniyor.

105’i tutuklu: 407 kişi yargılanacak

Dosyada İmamoğlu dahil 105’i tutuklu, 407 kişi yargılanacak. ‘İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ adıyla hazırlanan iddianame 25 Kasım’da kabul edilmişti. Davaya İstanbul 40’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi bakacak.

İBB davası 9 Mart’ta

İBB iddianamesi kabul edildi

İBB iddianamesi tamamlandı: İmamoğlu’na 142 eylemden ceza istendi

İBB iddianamesi: Kamu zararı 160 milyar lira ve 24 milyon dolar

Avukat Ersöz: İBB iddianamesinin yarın mahkemeye sunulması bekleniyor

‘Aziz İhsan Aktaş’ iddianamesi: Akpolat’a 415 yıla kadar hapis istemi

İmamoğlu’na ‘diploma’ iddianamesi hazırlandı: Sekiz yıl dokuz ay hapis istemi