Suriyeli mültecilerin İstanbul’dan Edirne’ye yürüyüşü sırasında gözaltına alınan ve ‘Gezici ajan‘ ilan edilen Charlotte Lecaille, Nora Sophia Freitag ve Suriyeli mülteciler A.F., M.F, A.S, 22 Eylül’den beri Kumkapı’daki Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’nde bekletiliyor.

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre Fransa vatandaşı Lecaille ve Almanya vatandaşı Freitag’ın avukatları Arzu Aydoğan, Kumkapı’daki merkezde valiliğin sınırdışı kararının ellerine bugün akşamüstü ulaştığını aktardı.
Ancak uçak biletlerinin alınmasının ardından Düzensiz Göç İdaresi Başkanı, “Ankara’dan gelen arama” nedeniyle Lecaille ve Freitag’ın iki gün daha Türkiye’yi terk edemeyeceklerini söyledi.
Aydoğan, karşılaştıkları durumu şöyle anlattı: “Düzensiz Göç İdaresi Başkanı, ‘Ankara’dan aradılar, biletleri iptal edin, yarın gidemeyecekler. İki gün daha onları burada misafir edeceğiz’ dedi. Ancak yazılı bir karar ya da bu kararı kimin verdiğine dair bir bilgi yok. Yarın vali yardımcısıyla görüşüp ondan bilgi almaya çalışacağız. Muhatabımız kim bilmiyoruz, kendimize bir muhatap bulmaya çalışacağız. Sınırdışı kararı tebliğ edilmesine rağmen bunu yapıyorlar.”
Anayasa’ya aykırı
Avukat Aydoğan, müvekkillerinin hiçbir resmi açıklama yapılmadan ve tebliğ edilen herhangi bir karar olmaksızın yedi gündür Kumkapı’da bekletilmesinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nce güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği ilkesinin ihlali olduğunu belirtti.
Üç Suriyeli mülteciye ise Birleşmiş Milletler’ce (BM) avukat tahsis edileceği söylenirken, diğer avukatlarla görüşmelerine izin verilmedi. Suriyelilerin sınırdışı edilmesi mümkün olmadığı için bir kampa yerleştirilecekleri düşünülüyor.
Ajan ilan edilmişlerdi

İstanbul otogarından Edirne’ye doğru yürüyüşe geçen Suriyeli sığınmacı grubu izlerken gözaltına alınan aktivistler, hükümete yakın gazeteler tarafından ‘Gezici ajan‘ ilan edilmişti.
Sığınmacılarla gözaltına alınan aktivistleri ‘ajan’ ilan eden kuruluşlara suç duyurusu
‘Dış mihrak işbaşında’: Star, ‘göçmenlerle dayanışma’ya baktı, ‘Gezici ajanları’ gördü
Edirne’ye yürüyen sığınmacılar gözaltında: ‘Güvenli geçiş yolları açılsın’