SEÇİL TÜRKKAN
secilturkkan@gmail.com/@secilturkkan
İstanbul otogarından Edirne’ye doğru yürüyüşe geçen ve Esenyurt’ta gözaltına alınan sığınmacıların üçünün Suriye, birinin Fransa, birinin de Almanya vatandaşı olduğu belirlendi.

Suriyeli sığınmacıların yeni bir hayat umuduyla Avrupa’ya gitmek için Esenler’deki bekleyişi bugün altıncı gününe girmişti… Fotoğraflar: Reuters
Gözaltına alınan sığınmacıların serbest bırakılması için polis merkezinde olan Dağlı Özdemir, “Tutumları son derece masumaneydi. Umarız herhangi bir sorun çıkmaz. Sadece geçip gitmek istiyorlar” dedi.
Suriyelilerin yürüyüşüne tanıklık eden ve Türkiye’de mülteci hakları konusunda çalışan Özdemir, gözaltına alınan sığınmacıların bugünkü arbedeye en uzak noktada olduğunu, polislerin bir anda bu kişilere yöneldiğini aktardı.
Arapça anonslarla sığınmacılar yönlendirilmeye çalışılıyor
Özdemir, o anları şöyle anlattı: “Gece saatlerinde bir grubun TEM’de yürüdüğünü görüp anlam veremedik. İnsanların yürümeye başladığını da otogara gittiğimde öğrendim. Günlerdir Arapça anonslarla polislerin sığınmacıları yönlendirmeye çalıştığını biliyorduk zaten. Bugün ben de sığınmacı grubuna katıldım ve Esenyurt çıkışına kadar yürüyebildik. Önce çembere aldılar. Sonra bir müdahale oldu, gaz sıkılmadı ama cop kullanıldı. Polisler kalkanlarla görüntü alınmasını engellemeye çalıştı. Gözaltına alınanlar müdahalenin yapıldığı yere en uzak noktadalardı.”
Polis, ‘serbest bırakacağız’ dedi
Gözaltı gerekçesini sorduklarında polisin kendilerine “Olay yerinden uzaklaştıma yaptık, serbest bırakacağız” dediğini belirten Özdemir, müdahalenin ardından sığınmacıların bir kısmının otobüslerle Osmaniye, İzmir, Bursa gibi kayıtlı oldukları illere, bir kısmının da Pendik’te kurulan dağıtım merkezine yönlendirildiğini aktardı.
Gözaltına alınan beş kişinin bu gece polis merkezinde tutulacağı belirtildi.
‘Türkiye, baskılayıcı tutumundan vazgeçmeli’
Göçmen Dayanışma Ağı tarafından yapılan ‘Sınırlara hayır! Güvenli ve insani geçiş yolları açılsın!’ başlıklı çağrı metninde talepler şöyle sıralandı:
“Türkiye otoriteleri Edirne sınırına ulaşıp eylemlerini sürdürmek ve sınırı aşmak isteyen göçmenlere karşı baskılayıcı tutumundan vazgeçmeli
*Türkiye, Avrupa ülkeleriyle sınırlarını gevşetmek için diplomatik görüşmelere başlamalı.
*Türkiye’deki mültecilerin yasal statüleri, sosyal ve ekonomik hakları tanınmalı, ve bu haklara erişimi için altyapı çalışmaları yapılmalı.
*Göçmenlerin bulundukları ilden başka illere seyahatini engelleyen yönetmelik yürürlükten kaldırılmalıdır.”