İki ayı aşkın süredir hükümet kurulamayan Fransa’da sular durulmuyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başbakan olarak atamadığı sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets ‘Hem cumhurbaşkanı, hem başbakan hem de parti başkanı olmak isteyen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıya‘ olduklarını söyledi.
Macron, 9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki aşırı sağın zaferinin ardından ulusal meclisi feshedip erken seçime gitmişti. Fransa’da temmuzdaki erken seçimleri birinci turda Marine Le Pen’in aşırı sağcı ‘Ulusal Birlik Partisi’ önde tamamlamış ama ikinci turda solcu ‘Yeni Halk Cephesi’ kazanmıştı. Macron’un ittifakı seçimlerde ikinci olurken hiçbir parti ya da ittifak, hükümet kurmak için gerekli salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamıştı.
Emmanuel Macron, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ‘2024 Paris Olimpiyat Oyunları’ nedeniyle hükümet kurma sürecini askıya almıştı.
Yeni başbakan ataması gereken Macron, genel seçimlerde ulusal mecliste en fazla sandalyenin sahibi olan dört solcu partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) bir hükümet kurmasına izin vermedi.
Geçen hafta parti liderleri ve parlamentodaki siyasi grupların temsilcileriyle Elysee Sarayı’nda görüşen Macron, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanıyor.
Fransa cumhurbaşkanı, ‘istikrarlı ve kapsayıcı çoğunluk’ hükümeti kurmak için müzakerelerin sürdürüleceğini duyururdu. Sol ittifaksa Macron’un tavrına tepkili.
Macron, ülkedeki yükselen sağ tehdidine karşı önlem almak ve 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde merkez seçmeni etrafında toplayabilmek amacıyla erken seçime gitti. Ama seçim sonuçları ülkeyi bir koalisyon hükümeti kurmak zorunda bıraktı.
Sürekli istikrarlı çoğunluktan söz eden Fransa lideri, sol ittifakın azınlık hükümetine sıcak bakmıyor.
Meclisin en büyük siyasi grubu olarak hükümet kurma yetkisinin kendilerine verilmesini bekleyen sol ittifak, Macron’un solun ortak başbakan adayı Lucie Castets’i göz ardı eden tutumunu ‘demokratik darbe’ olarak görüyor.
Elysee Sarayı dünkü açıklamasında Macron’un hükümet müzakerelerinin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Saray, Yeni Halk Cephesi’den ittifakın aşırı solcu en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa’yı (LFI) dışlamasını, geri kalan sol partilerden de ‘meclisteki diğer siyasi partilerle işbirliği’ yapmasını istedi.
Macron’un daha önceki seçimlerde de hedef aldığı aşırı solcu LFI’yı tablo dışı bırakarak sol ittifakı bölme girişimine tepkiler sürüyor. LFI, Macron’u ‘seçim sonuçlarını görmezden geldiği için demokrasi karşıtı darbe’ yapmakla suçlarken cumhurbaşkanının azledilmesi için yasal süreç başlatacaklarını açıkladı.
Sol ittifakın başbakan adayı Castets, Macron’un kendisini başbakan atamamasına ilişkin, “Demokrasinin cumhurbaşkanı gözünde değeri yok” dedi.
Castets, Macron’un gücü elinde tutmak istemesi hakkında da ‘hem cumhurbaşkanı, hem başbakan hem de parti başkanı olmak isteyen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıya‘ olduklarını söyledi.
Ulusal meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekiliyle NFP ve sol ittifak bileşenleri oluştururken onu 166 milletvekiliyle Macron’un iktidar koalisyonu izliyor. Aşırı sağcı RN ve ortaklarınınsa meclisteki sandalye sayısı 142.
Fransız anayasasına göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor. Ancak siyasi geleneklere göre başbakanın en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçilmesi gerekiyor.