Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilk ÇED raporunda en az 657 bin 950 ağacın kesileceği kaydedilen 3’üncü havalimanının doğa dostu olacağını öne sürdü.
Yabancı yatırımcı rüyası suya düştü

Kuzey Ormanları Savunması, ‘doğa dostu’ havalimanının bilançosunu aylar önce çıkarmıştı.
Bugün projenin ilk etabının finansmanı için imza töreni düzenlendi. İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etabı için altı bankadan toplam 4.5 milyar euro kredi sağlandı.
90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı.
Bununla birlikte şu zamana kadar finansman sağlamak için yabancı kreditörlerin ‘sıraya girdiği’ öne sürülen projede finansmanın aslan payını yerli kamu bankaları aldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) de projenin garantörü oldu.
‘Doğa dostu’

Fotoğraflar: DHA
İstanbul’un ekolojik dengesini bozacağı eleştirilerinin hedefindeki üçüncü havalimanını bir kez daha Gezi eylemlerine bağlayıp, “2013 yılında üç beş ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler, bunun da karşısına dikildiler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı” diye konuştu.
Bir adım daha öteye gidip havalimanı projesinin ‘doğa dostu’ olacağını öne süren Erdoğan şunları söyledi: “Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin aksine bu havalimanı, çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacaktır. Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni havalimanı tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük, gelecekte de uzun yıllar boyunca dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacaktır.”
Öyle mi peki?
Erdoğan’ın doğa dostu olacağını savunduğu havalimanına ilişkin Kuzey Ormanları Savunması, yedi ay önce hazırladığı raporla şu tespitlerde bulunmuştu:
* Yüzde 90’ı sulak alanlar ve ormanlarla kaplı bu özel bölge, yüzde 90’ı beton bir alana dönüşecek
ÇED raporuna göre proje için belirlenen alanın yüzde 81’i orman alanı, yüzde dokuzu göl ve gölet. İstanbul’un ormanları dünyadaki 200 önemli ekolojik bölgeden biri, Avrupa’da ise acil korunması gereken 100 ormandan biri. Kentin kuzeyinde yoğunlaşan ormanlar, kentin önemli su kaynaklarını da içerirler. 3. havalimanı proje alanı toplam yedi bin 650 hektar olup, bunun altı bin 172 hektarı ormanlık bir alan.
* Kesilen ağaç sayısı ÇED’den ‘atıldı’, göl ve göletler ‘su birikintisi’ oldu
2013 tarihli ilk ÇED raporunda 2 milyon 513 bin 341 ağacın 657 bin 950’sinin kesileceği, 1 milyon 855 bin 391 ağacın ise taşınacağı belirtiliyordu. Ancak kaç ağacın kesileceği bilgisi, nedense ikinci ve üçüncü ÇED raporlarında yer almıyor.
İlk ÇED raporunda “Proje alanında 70 adet göl, gölet ve gölcük bulunmaktadır” ifadesi yer alırken, üçüncü ÇED raporunda bu göller ‘büyüklü küçüklü su birikintileri’ olarak tanımlanıyor. Oysa aynı ÇED Raporları bölgede bulunan Kulakçayırı’nı ‘ekolojik değeri bakımından bölge için önemli’ ve ‘balık çeşitliliği bakımından da oldukça zengin’ olarak belirtmekte.
* Dünya susuzluk çağına girerken, İstanbul su kaynaklarını kaybedecek
Projenin sebep olacağı araç trafiği artışı, orman tahribatı ve yapılaşma dolayısıyla İstanbul’un önemli su kaynaklarından Terkos, Alibeyköy ve Pirinççi barajlarındaki su seviyelerinde azalma, ayrıca akarsulara karışacak kirliliğin de barajlara taşınması bekleniyor.
* En önemli kuş göç yollarının üzerinde
Üçüncü Havalimanı’nın ÇED Raporu’nda bölgede 17 kuş türü olduğu iddia ediliyor, ancak ornitologlar Kuzey Ormanları içinde en az 200 türü görüldüğünü belirtiyor.
Uluslararası standartlara göre, havalimanı yapılacak yerin 13,5 km yakınında çöp tesisi bulunmamalı çünkü bu tesisler milyonlarca kuşu cezbeder. Oysa proje alanının 6 km. ötesinde Göktürk’te, senede 3 milyon ton çöp atılan İSTAÇ’ın bertaraf tesisi bulunuyor.